Hlavní obsah

Eritrea oficiálně zakázala ženskou obřízku

Novinky, Famous.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Africká Eritrea, která leží na východním okraji kontinentu u Rudého moře, přišla se zákonem, který zakazuje ženskou obřízku. Zákrok většinou vykonávají nesterilními nástroji vesničané a ročně po něm zemřou tisíce dívek a žen.

Článek

Eritrejská vláda mrzačení žen zakázala. Teď ještě zbývá zajistit, aby jistý systém kontroly ohavný zákrok skutečně vymýtil i ze zapadlých vesnických oblastí. Kdokoli bude čin žádat, podněcovat, vykonávat, podporovat či mu bude přihlížet se dostane před soud a do vězení.

Zákon vstoupil v platnost 31. března. "Ženská obřízka je zákrok, který vážně ohrožuje ženské zdraví, působí jim nesnesitelnou bolest a mnohdy ohrožuje na životě," uvedla vláda ve svém prohlášení. Některé ženy kvůli infekci z nečistých nástrojů, jimiž se provádí, zemřou.

V subsaharské Africe má ženská obřízka dlouholeté kulturní kořeny. Mnohdy se ji snaží praktikovat i imigranti do Evropy.

Při zákroku se odstraní ženám klitoris a část pysků. Muži věří, že si tak ženu udrží v manželství, neboť je zbaví sexuální touhy. V afrických zemích obřízku prováději muslimové i křesťané.

Podle OSN má obřízku až 130 miliónů žen na celém světě. Většina z nich podstoupila zákrok střepem skla, kuchyňským nožem či ostrým kamenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám