Hlavní obsah

Do vesmíru odletěl lodí Sojuz pátý turista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KAZACHSTÁN

V sobotu krátce po půl osmé večer středoevropského času odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur do vesmíru raketa Sojuz. Na její palubě se nachází také americký miliardář maďarského původu Charles Simonyi, který se tak stal pátým vesmírným turistou. Za cestu zaplatil 20 miliónů dolarů, tedy asi 420 miliónů korun.

Článek

Během soboty probíhaly na kosmodromu poslední přípravy na start. Technici dokončili tankování paliva a tříčlenná posádka se podrobila posledním zdravotním testům před startem. Milionář bude na cestě vesmírem doprovázet dva ruské kosmonauty, kteří letí na mezinárodní stanici ISS.

K ní by měl Sojuz dorazit v pondělí. Kromě osmapadesátiletého Simonyie se na oběžnou dráhu kolem země k ISS vydali také ruští kosmonauti Fjodor Jurčichin a Oleg Kotov.

Tvůrce Wordu

Simonyi zbohatl jako odborník na informační technologie. Ve firmě Microsoft vedl tým, který vyvíjel program Microsoft Word, bez něhož se dne obejde málokterý uživatel počítače.

Američan Charles Simonyi před startem. Foto: ČTK/AP

Na let se připravoval půl roku v ruské vesmírném centru. Absolvoval také řadu testů a fyzický trénink, který ho měl připravit na osm minut, během nichž loď opouští zemskou atmosféru.

Na cestě do Kazachstánu ho doprovázela jeho přítelkyně, známá americká popularizátorka životního stylu Martha Stewartová.

Jako první turista do vesmíru odletěl Dennis Tito v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Do vesmíru se večer vydá pátý turista

Američan maďarského původu Charles Simonyi v půl osmé středoevrospkého času vystartuje na palubě ruské lodi Sojuz do vesmíru. Bude pátým vesmírným turistou....

Výběr článků

Načítám