Hlavní obsah

Počet obětí tsunami na Šalomounových ostrovech vzrostl na 34

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONIARA

Už 34 lidských životů si podle čtvrteční bilance OSN vyžádalo silné zemětřesení a desetimetrová vlna tsunami. Ta v noci na pondělí postihla tichomořské Šalamounovy ostrovy. Počet obětí však nemusí být konečný. Varovaní před vlnou obyvatelům nepomohlo, protože epicentrum bylo tak blízko, že mnozí nestačili utéci.

Článek

Epicentrum zemětřesení o síle 8,1 stupně Richterovy škály se nacházelo jen 45 kilometrů od nejvíce postiženého města Gizo. Vysoký představitel UNESCO Patricio Bernal dodal, že samotný zmodernizovaný varovný systém nestačí: "Varovný systém musí být plně integrován s efektivní odezvou záchranářů. Zranitelné komunity žijící na pobřeží blízko epicentra zemětřesení se musí spoléhat na svoji pohotovost. Měly by ale být lépe připraveny. Každý potřebuje vědět, jak poznat nebezpečí a jak na ně zareagovat."

Vázne humanitární pomoc

Kvůli nepříznivému počasí a potížím s dopravou se zpomalily dodávky pomoci asi pěti tisícům postižených lidí. Chybí zejména pitná voda. Esther Zekele z ostrova Munda uvedla: "Nemáme vodu na mytí, nemáme vodu na pití. Pořád čekáme a díváme se, proč nedorazili."

MAPA: Novinky.cz s použitím Google

Situace se stává kritickou, řekl Barry Coates, výkonný ředitel novozélandské pobočky organizace Oxfam. "Je zřejmé, že v příštích týdnech bude zásadním problémem přístup k pitné vodě a hygienickým zařízením. Už teď dostáváme hlášení o nemocech přenášených vodou," dodal Coates.

Ve středu měly opustit přístav v metropoli Honiaře tři lodi s humanitární pomocí. Kvůli nedostatku potřebného materiálu na nejvíce postižený západ země ale vyplula jen jedna.

Ve městě Gizo je navíc nedostatek lodí, které by mohly humanitární pomoc převážet na četné ostrůvky v okolí. Červený kříž si stěžuje na nedostatek lidských sil i těžké techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám