Hlavní obsah

V Somálsku trvá křehké příměří, hlavní město zažívá exodus

MOGADIŠO

Diplomaté Mezinárodní kontaktní skupiny pro Somálsko v úterý v Káhiře zdůraznili nutnost zahájení mírového procesu v zemi. Mezinárodní pozorovatelé popisují situaci v zemi jako katastrofální. Boje v metropoli Mogadišu, při nichž v minulém týdnu zemřely za čtyři dny téměř čtyři stovky civilistů a dalších 700 osob bylo zraněno, z města vyhnaly 50 000 lidí.

Článek

Mezinárodní výbor Červeného kříže označuje nejnovější boje mezi povstalci a spojenými vládními a etiopskými silami za nejhorší, jaké město zažilo za posledních 15 let. Do bojů, které byly přerušeny v neděli, zasáhlo také dělostřelectvo a byl sestřelen etiopský armádní vrtulník. [celá zpráva] Mnoho budov v Mogadišu je pobořeno a je pravděpodobné, že se v jejich troskách nacházejí další mrtvá těla.

Podle OSN opustilo město v posledních deseti dnech asi 50 000 lidí. Od února tak odešlo z Mogadiša kolem 100 000 lidí, jedna desetina jeho populace. Podle zástupců organizace OSN pro uprchlíky se tito lidé setkávají v zemi s nepochopením a nevraživostí. Podle BBC jsou podmínky utečenců v táborech neutěšené. V táboře ve městě Doble při keňské hranici zemřelo šest dětí na následky akutního průjmu.

Mezinárodní společenství vyzývá k míru

Zástupci Mezinárodní kontaktní skupiny pro Somálsko jednající v úterý v Káhiře se vyslovili pro ukončení bojů v zemi. Generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá prohlásil, že na procesu národního usmíření v Somálsku by se neměli podílet extremistické skupiny.

Zástupci znesvářených stran se v úterý sešli k vyjednávání, jejich bojové jednotky ale v Mogadišu zůstávají na svých pozicích připraveny obnovit palbu.

Také USA, které podporují somálskou vládu a její etiopské spojence, již dříve opakovaně zdůraznily, že mírové konference, která by se měla konat 16. dubna v Mogadišu, by se měli zúčastnit všichni Somálci, a to včetně islamistů, pokud odmítnou násilí a extremismus. 

Vládní a etiopské jednotky vyhnaly povstalecké přívržence somálského Svazu islámských soudů ze země koncem loňského roku. [celá zpráva] Washington pak obvinil povstalecké vůdce z napojení na mezinárodní teroristickou síť a v lednu na ně dvakrát letecky zaútočil. [celá zpráva]

Někteří bývalí islámští radikálové se nyní zapojili do odboje proti vládě.

Reklama

Související články

Etiopská armáda zatím zůstane v Somálsku

Etiopští vojáci, kteří v Somálsku potlačili radikální milice Svazu islámských soudů a upevnili tak pozice slabé prozatímní vlády, zůstanou v zemi ještě nejméně...

Výběr článků

Načítám