Hlavní obsah

Saturn nabízí překvapivou záhadu - polární šestiúhelník

Právo, mcm
WASHINGTON

Vír neobvyklého geometrického tvaru, šestiúhelníku, obklopuje severní pól Saturnu, druhé největší planety ve sluneční soustavě. Do útvaru o šířce 25 tisíc kilometrů by se vešly čtyři Země. Zachytily ho přístroje americké sondy Cassini.

Článek

"Je to opravdu velmi zvláštní jev. Nikdy jsme neviděli nic podobného na žádné jiné planetě," uvedl Kevin Bainess z týmu pro sondu Cassini.

Ještě zajímavější než samotná existence podivného obrazce je fakt, že tento útvar existoval již před 26 lety. Tehdy jej zachytily americké sondy Voyager 1 a Voyager 2, kvůli nedokonalosti svých přístrojů však neposkytly tak dokonalý obraz, jako přístroje na Cassini.

Vědce udivuje i rozdíl mezi severním a jižním pólem obří planety. "Rozdíl mezi oběma póly Saturnu je opravdu překvapivý. Na jižním pólu je cosi jako uragán s obřím okem, na severním pólu nacházíme tuto geometrickou strukturu," řekl Bob Brown z Arizonské univerzity.

I na Zemi najdeme u pólů geometrické útvary - jsou to však jen kruhové prstence, a ne složitý šestiúhelník jako na Saturnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám