Hlavní obsah

Tamilští tygři použili k náletu česká letadla

Novinky, tamilnet.com

Při náletu na vojenské letiště Katunayake u srílanského hlavního města Colombo Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) použili česká sportovní letadla Z-143. Plyne to z fotografií na jejich webových stránkách. Sportovní a cvičná letadla upravili k nesení až čtyř asi metrových lehkých bomb, které montují na improvizovaný závěsník pod trupem.

Článek

Tamilové podle informací na svých stránkách tamilnet, kde jsou i fotografie kamuflovaných Zlinů, začali letecké křídlo Vaanpuligal, "vzdušné tygry", budovat v roce 1998. Podezření, že Tamilští tygři mají vlastní letectvo, se poprvé objevilo už loni po raketovém útoku na vojenskou základnu Papaly. Letectvo údajně budovali během příměří v letech 2001 až 2006.

Tygři neuvedli přesný typ strojů, které používají, zřejmě půjde o typ Z-143L, určený pro vývoz na západní trhy a poháněný motorem Textron Lycoming O-540-J1A5, i když nekapotovaný podvozek připomíná spíše typ Z-142 s motorem Avia M-337 AK. Už dříve se ale obejvily zprávy, že Tamilové sehnali Zliny Z-143L.

Na satelitních snímcích tygry ovládaných území je také vidět, že u města Iranaimadu mají startovací dráhu.

Při pondělním útoku byli zabiti tři příslušníci srílanského letectva a 15 jich bylo zraněno. Na letišti jsou dislokována nadzvuková letadla Kfir a MiG-27. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám