Hlavní obsah

Indonésie nezvládá ptačí chřipku, stěžuje se na výrobce vakcín

JAKARTA/DHÁKA/KÁHIRA

Podle v úterý zveřejněných prvních testů podlehli v Indonésii další dva lidé ptačí chřipce. Pokud nákazu potvrdí i druhý test, stanOU se dvaadvacetiletá žena a patnáctiletý chlapec 67. a 68. obětí viru H5N1 v zemi. Indonésie je ptačí chřáipkou nejvíce postižena a nákazu se tam nedaří zvládnout. S podobnými problémy se potýká také Egypt.

Článek

Hoch z Indramayu v indonéské provincii Západní Jáva, který onemocněl 16. března, podlehl nákaze v neděli. Mladá žena z jihovýchodní Sumatry zemřela v pátek 24. března. Podle lékařů nebyla v kontaktu s drůbeží, doma chovala ale prý nejméně deset koček a jejich majitelé jsou podle holandských výzkumů více ohroženi nákazou. [celá zpráva] Organizace OSN pro výživu a zemědělství již dříve upozorňovala, aby kočky nebyly vpouštěny do oblastí zasažených ptačí chřipkou, protože se mohou infikovat a chorobu dále roznášet.

Nejpostiženější Indonésie, která nevybíjí drůbež, protože nemá na kompenzace jejím chovatelům, v pondělí vyzvala na konferenci o ptačí chřipce, aby chudé rozvojové země měly stejný přístup k vakcíně proti viru H5N1jako země vyspělé, i když nemají dost peněz na její nákup.

Podle indonéského ministerstva zdravotnictví Sitího Fadilaha Supariho současný postup, kdy je vše závislé na financích, zvyšuje riziko, že se v rozvojových zemích nepodaří epidemii zvládnout. Indonésie dokonce začala stahovat z banky Světové zdravotnické organizace vzorky tkání nakažených lidí na protest proti tomu, že Světová zdravotnická organizace poskytala tyto vzorky australské farmaceutické firmě, která se zabývá výrobou vakcín na komerční bázi. Indonésie si je nemůže dovolit. Proto poskytne vzorky jen pro nekomerční využití.

Další nemocní v Egyptě

I v Egyptě se nákaza šíří, virem se nakazily další dvě děti. Pozitivní testy měla v pondělí šestiletá holčička z governorátu Kená a pětiletý chlapec z governorátu Mínja, v zemi na Nilu se ptačí chřipkou nakazilo 29 osob. V neděli byl ohlášen 27. případ. [celá zpráva]

S nemocí se potýká i chudý Bangladéš. Minulý týden byl zaregistrován výskyt viru H5N1 v devíti drůbežárnách poblíž metropole Dháky. Lékaři sledují sto jejich zaměstnanců, žádný se zatím virem nenakazil. Vybito bylo 50 000 kuřat.

Reklama

Související články

Japonsko bojuje s ptačí chřipkou

Další ohnisko nebezpečného viru ptačí chřipky H5N1 bylo zjištěno v Japonsku. V sobotu japonské ministerstvo zemědělství potvrdilo nákazu na statku v obci Hjuga...

Výběr článků

Načítám