Hlavní obsah

Situace v Somálsku se neuklidňuje, povstalecké boje pokračují

MOGADIŠO

V somálském hlavním městě Mogadišu zemřelo ve středu při posledních střetech mezi povstalci a armádou podporovanou etiopskými vojáky sedm lidí a osm osob bylo zraněno. Zpravodajská stanice BBC upozorňuje, že středeční boje jsou nejtěžšími od prosincového ukončení tažení vládních a etiopských sil proti milicím Svazu islámských soudů.

Článek

Armáda do nejnovějších střetů s povstalci, kteří jsou údajně napojeni na vyhnané islamisty, nasadila obrněná vozidla a děla. Podle některých zpráv vláčely rozběsněné davy těla mrtvých vojáků ulicemi hlavního města.

Somálskem od roku 1991 zmítá občanská válka, během které zahynulo na 300 000 lidí. Situace se změnila loni, kdy se nejprve islámští radikálové zmocnili kontroly nad většinou Somálska. [celá zpráva] Mnozí pozorovatelé upozorňovali, že milice Svazů islámských soudů přinesly konečně po dlouhé době zemi uklidnění. Koncem loňského roku však většinu z nich vyhnaly ze Somálska za rozhodující pomoci etiopských jednotek vládní síly. [celá zpráva]

Vláda v čele s prezidentem Yusufem Ahmedem se nyní snaží dostat znovudobytá území pod svou kontrolu a na jihu země pronásleduje zbytky povstalců. Ti oplátkou útočí v Mogadišu a jiných místech. Mezinárodní společenství doufá, že by situaci v zemi by mohli zklidnit vojáci mírové mise Africké unie. V hlavním městě jich už je údajně 1 500.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám