Hlavní obsah

Separatisté v Thajsku zaútočili na školu

BANGKOK

Na jihu Thajska byly zabity tři děti v chlapecké internátní škole, když na budovu v níž děti spaly zaútočili ozbrojenci. Dalších sedm muslimských dětí bylo zraněno. Útok provedli pravděpodobně muslimští separatisté.

Článek

Neznámí útočníci naházeli výbušniny na pozemky chlapecké internátní školy v provincii Songchlá a poté začali střílet na ubytovny, kde spalo asi 75 žáků.

Policie předpokládá, že útok provedli muslimští separatisté, kteří se tak snažili přesvědčit místní muslimy, že za násilím stojí thajské vládní síly. "Povstalci běžně používají tento trik. Útočí na muslimy, aby poštvali vesničany a přesvědčili je, že za útokem stojí vojáci nebo policisté," řekl provinční policejní velitel.

Místní muslimové ale tomuto zdůvodnění nevěří. Stovky lidí dnes protestovaly v distriktu Sabajoj, kde se útok odehrál. "Vesničané z útoku na školu viní výsadkáře," dodal velitel.

Jižní Thajsko, kde žije muslimská menšina v jinak převážně buddhistické zemi, se stalo dějištěm vlny násilností, za kterou podle vlády stojí islámští separatisté. Rozdmýchané násilí si vybírá daň na obou stranách; od ledna 2004 zde zahynuly dvě tisícovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám