Hlavní obsah

Severní Korea může zastavit zbrojení, USA uvolní její účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje zastaví Severní Korea zbrojní jaderný program, až USA přestane blokovat její dolarové účty v zahraničí. Americké ministerstvo financí uvedlo, že potřebné kroky učiní.

Článek

Baradej prohlásil, že jeho návštěva KLDR byla úspěšná, i když byla ve středu ukončena předčasně poté, co vládní jaderný vyjednavač Kim Kje-kwan na posledních chvíli odřekl plánovanou schůzku. Jeho cesta byla první pro zástupce MAAE za více než čtyři roky a otevřela prý cestu k normálním vztahům.

"Doufáme, že v příštích týdnech, měsících a letech budeme pokračovat ve spolupráci se Severní Koreou, abych dosáhli cíle, který si všichni přejeme a kterým je zajištění ukončení (severokorejského) zbrojního programu," prohlásil Baradej.

Baradej v Pekingu prohlásil, že Severní Korea potvrdila, že splní dohodu z 13. února, že do dvou měsíců uzavře a zapečetí jongbjonský reaktor a umožní jeho kontrolu inspektorům MAAE [celá zpráva], nejprve ale musí být vyřešena otázka amerických sankcí.

USA slíbily uvolnění peněz, přeruší s bankou styk

USA na oplátku slíbily, že do 30 dnů učiní kroky potřebné pro uvolnění severokorejských aktiv v Banco Delta Asia sídlící v čínském Macau.

Washington hned nato hodlá nařídit americkým bankám, aby s tímto finančním domem přerušily vztahy, a také se chystá banku v Macau odříznout od amerického finančního systému.

Americké úřady už dříve ústav Banco Delta Asia zařadily na černou listinu nespolupracujících bank. Ústav spravuje asi 24 miliónů dolarů, které patří KLDR, ale nepoužívá účinný mechanismus, který by odhalil podezření na praní špinavých peněz, tvrdí Washington.

USA sankce zavedly kvůli údajnému korejskému praní špinavých peněz z výnosů z obchodu s drogami a z falšování americké měny. Právě kvůli sankcím se Pchjongjang v minulosti odmítal účastnit jednání ohledně jejího programu jaderného zbrojení a v říjnu loňského roku navíc provedla jaderný test. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

Severní Korea odmítla obnovit jednání

Šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu nebudou v nejbližší době obnoveny kvůli nepřijatelným podmínkám Spojených států. Uvedl to ve středu...

Výběr článků

Načítám