Hlavní obsah

Tchaj-wan vyzkoušel tajně novou raketu

Právo, Novinky, pur, The Daily Telegraph
TCHAJ-WAN

Ostrovní Tchaj-wan vyzkoušel tajně novou raketu středního doletu, která je s to zasáhnout Šanghaj nebo Hongkong - významná finanční centra pevninské Číny. Podle britského listu The Daily Telegraph se test uskutečnil v únoru, nicméně zpráva se dostala na veřejnost teprve tento týden díky tchajwanskému listu United Daily News.

Článek

Načasování zprávy není příliš příhodné. Před pár dny Čína oznámila zvýšení vojenských výdajů o téměř 18 procent a v neděli se tchajwanský prezident Čchen Šuej-pien v projevu vyslovil pro nezávislost ostrova na Číně. [celá zpráva]

Britská stanice BBC upozornila, že snížení napětí nepomůže ani oznámení tchajwanské viceprezidentky Annette Luové, že hodlá příští rok kandidovat na prezidentský úřad. Luová se v minulosti rovněž vyslovovala pro nezávislost Tchaj-wanu a čínští představitelé ji označili za "ztřeštěnou" a "odpad národa".

Zkouška rakety Hsiungfeng 2E se údajně uskutečnila v únoru za přítomnosti prezidenta. Střela má dolet tisíc kilometrů, což stačí k tomu, aby ohrozila velké oblasti východní a jižní Číny. Termín Hsiungfeng se překládá jako "Odvážný vítr".

Raketa jako vzpruha sebevědomí

Podle tchajwanského listu dodala úspěšná zkouška rakety prezidentovi sebevědomí k pronesení nedělního projevu, v němž se vyslovil zejména pro nezávislost Tchaj-wanu na Číně a sepsání nové ústavy. Jeho slova kritizovala nejen Čína, ale také zástupci místní opozice. Podle nich jen Šuej-pien rozjitřil vztahy Číny s ostrovem a jeho nejbližším spojencem, Spojenými státy.

Ministerstvo obrany Tchaj-wanu, který se od pevniny distancoval na konci občanské války v roce 1949, zprávu o raketovém testu odmítlo komentovat. Ostrov si však stěžuje, že Peking míří na ostrov už stovkami raket. Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a pohrozila, že použije i sílu, pokud by ostrov formálně vyhlásil nezávislost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám