Hlavní obsah

Fantastická Neumannová má zlato z volné desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAPPORO

Lyžařka Kateřina Neumannová v úterý obhájila na mistrovství světa v Sapporu titul v běhu na deset kilometrů volnou technikou. Čtyřiatřicetiletá olympijská vítězka tak v posledním velkém závodu své kariéry získala třetí zlatou medaili. Neumannová vyhrála s téměř půlminutovým náskokem před vítězkou skiatlonu Olgou Zavjalovovou z Ruska, třetí byla Italka Arianna Follisová.

Článek

Údajně kvůli zdravotním problémům do závodu nenastoupily Finky Kaisa Saarinenová a ani Virpi Kuitunenová, jasně vedoucí žena Světového poháru. Ta v Sapporu vybojovala dvě medaile ve sprintech, ale v nedělním skiatlonu se jí nedařilo.

Neumannová začala závod skvěle, na první mezičasu na druhém kilometru vedla o sekundu před Norkou Kristinou Steiraovou, třetí byla Polka Justyna Kowalczyková. Pomalu začala Estonka Kristina Šmigunová, až jako šestnáctá rozjela závod Norka Marit Björgenová. Zavjalovová také začala volněji, ale na třetím kilometru už byla v závěsu za Neumannovou a Steiraovou, bronzovou medailistkou ze skiatlonu. "Celý první kolo jsem jela s minimálním náskokem, snažila se držet stejné tempo. Trať byla jako dělaná pro mě, šly mi úžasně lyže. Všechno sedlo, soupeřky odpadaly," řekla v rozhovoru s Českou televizí vítězka.

V polovině závodu Neumannová svůj náskok o více než dvě sekundy zvýšila, na nejrychlejší trojici se snažila dotáhnout Italka Follisová. S formou se na šampionátu nepotkala loni famózní Björgenová, kterou navíc postihl ve sjezdu pád. Ze hry už byla v té chvíli s velkou ztrátou i Šmigunová.

Neumannová neponechala nic náhodě

Zavjalovová v druhé polovině trati zrychlovala a dva kilometry před cílem se dostala o dvě sekundy před Steiraovou. Neumannová však neponechala nic náhodě, fantastickým zrychlením si vytvořila na posledním mezičasu 1700 metrů před cílem komfortní náskok a v podstatě rozhodla závod. Vedení o 26 sekund nemohla už žádná ze soupeřek zlikvidovat. "Ve chvíli, když byl náskok patnáct sekund a věděla jsem, že pořád mám síly, tak jsem věděla že to bude dobré. Zdálo se mi to neuvěřitelný, ale dávala jsem si pořád dost. Na mistrovství světa se člověk nemůže šetřit. Mohla jsem si dokonce v posledním kilometru dovolit jet víc na jistotu, opatrně si připlužit v nebezpečném sjezdu," popsala závěr Neumannová.

V cíli rodačka z Písku prokázala, že závod na deset kilometrů volně je její famózní tratí. Čtyřiatřicetiletá lyžařka ve svém posledním velkém závodu kariéry využila i takřka ideálního počasí a psychické pohody, kterou nalezla po zisku stříbrné medaile ve skiatlonu. Zavjalovovou zdrtila o 26,5 sekundy, Follisovou porazila o 30,2 sekundy a deváté Šmigunové už nadělila skoro celou minutu.

V cíli vítězka potvrdila, že se po sezóně rozloučí s kariérou a ani zlatý úspěch její názor nezmění. "Je to tak. Jsem ráda, že jsem se rozloučila na úrovni. Sice pojedu ještě pár závodů Světového poháru, ale mistrovství světa je jenom jedno. Neměla jsem dobrou zimu, ale i kdyby se už nic nepovedlo, tak to bylo dobré loučení," shrnula nejlepší česká sportovkyně roku 2006.

Výsledky - ženy, 10 km volnou technikou:
1. Neumannová (ČR) 23:58,4, 2. Zavjalovová (Rus.) -26,5, 3. Follisová (It.) -30,2, 4. Steiraová (Nor.) -35,5, 5. Kallaová (Švéd.) -43,5, 6. Sachenbacherová (Něm.) -46,0, 7. Roponenová (Fin.) -50,0, 8. Ševčenková (Ukr.) -53,3, 9. Šmigunová (Est.) -57,9, 10. Korostěljovová (Rus.) -58,8., ...32. Janečková +2:10,8, 37. Nývltová + 2:26,1, 48. Erbenová (všechny ČR) + 3:00,9.

Reklama

Výběr článků

Načítám