Hlavní obsah

Nový Zéland hrozí v případě ekokatastrofy Tokiu soudem

Právo, Novinky, abc.net.au
WELLINGTON

Nový Zéland varoval v pondělí japonské velrybáře, že by mohli čelit mezinárodnímu soudu, pokud by jejich poškozená loď Nišin Maru způsobila ekologické škody na antarktickém pobřeží. Mezitím se posádka na poškozené lodi snaží znovu nastartovat motory. Na lodi už po znovuzprovoznění několika generátorů funguje topení a osvětlení.

Článek

"Vyzývám japonské velrybáře, aby vyřešili problém poškození své lodě, jinak se stanou terčem mezinárodního hněvu a předmětem soudu," řekla premiérka Helen Clarková.

Na Nisšin Maru, plovoucí továrně na zpracování velrybího masa, vypukl minulý čtvrtek požár [celá zpráva], takže nyní zůstává tato 139 metrů dlouhá loď o výtlaku 8 tisíc tun připoutána ke dvěma harpunářským plavidlům, asi 175 kilometrů od Adele, největší kolonie tučňáků na světě.

Nový Zéland a ochranáři se obávají, že z lodě by mohlo uniknout na 500 tisíc litrů paliva a 800 tisíc litrů topné nafty. Loď organizace Greenpeace Esperanza a ledoborec americké Pobřežní stráže nabídly plavidlu pomoc, avšak japonský vládní Ústav pro výzkum kytovců, který velrybářskou výpravu jako "vědeckou" zaštiťuje, ji jako nepotřebnou odmítl. Greenpeace upozorňuje, že k japonské lodi se přibližují ledové kry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám