Hlavní obsah

Firma zaplatí milióny dolarů za toxické zněčištění Pobřeží slonoviny

ABIDŽAN

Nizozemská společnost Trafigura vyplatí vládě Pobřeží slonoviny 198 miliónů dolarů (více než čtyři miliardy korun) za uložení toxického odpadu v okolí Abidžanu v srpnu loňského roku. V jeho důsledku tehdy onemocněly tisíce obyvatel největšího města této západoafrické země a nejméně deset lidí zemřelo.

Článek

"Zástupci vlády Pobřeží slonoviny i společnosti Trafigura mohou nyní společně učinit krok vpřed, který bude v nejlepším zájmu obyvatel Abidžanu," řel ředitel Trafigury Eric de Turckheim.

Trafigura se nejprve chtěla zbavit odpadu na počátku loňského srpna v Amsterdamu. Firma, která se měla o odpad dál postarat ale náhle dramaticky zvýšila cenu, kterou Trafigura odmítla zaplatit a její tanker Probo Koala proto pokračoval do Nigérie. Ani tam se ale nepodařilo s dvěma místními společnostmi uzavřít dohodu o převzetí nákladu. Až teprve v Pobřeží slonoviny se našla firma, která odpad 19. srpna převzala a uložila na osmi místech v okolí Abidžanu.

Tisíce lidí trpěly zdravotními problémy

O dva týdny později došlo k prvním stížnostem místních obyvatel. Výpary dráždivého sirovodíku vyvolaly u tisíců zvracení, krvácení z nosu, dýchací obtíže a těžké průjmy.

V dohodě, kterou zástupci společnosti podepsali v úterý večer s představiteli vlády v prezidentském paláci, se ovšem Trafigura výslovně zříká odpovědnosti za uložení odpadu. Ani vyplacení dohodnuté částky nemá být vnímáno jako přiznání jakékoli odpovědnosti.

"Domnívali jsme se, že je naší povinností předložit spravedlivé a poctivé vyrovnání kvůli politováníhodným důsledkům těchto událostí," vysvětlil pohnutky nizozemské firmy její představitel Roald Goethe.

Měly by být odškodněny také rodiny zemřelých

Peníze budou použity hlavně na uhrazení nákladů spojených s odklizením nebezpečného odpadu a léčbu nemocných. Část financí půjde také jako odškodnění rodinám zemřelých.

Vláda západoafrického státu se v dohodě zavázala, že se nebude v budoucnu domáhat žádného soudního vyrovnání s Nizozemci. V souvislosti s případem byli v Pobřeží slonoviny zadrženi tři představitelé Trafigury, Claude Dauphin, Jean-Pierre Valentini a Nzi Kablan. Všichni tři budou propuštěni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám