Hlavní obsah

Keňská škola poslala neobřezané chlapce domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Po pouhých třech dnech studia poslala jedna keňská střední škola domů dvacítku žáků. Důvodem nebyl žádný kázeňský přestupek, ale skutečnost, že chlapci nebyli obřezáni a ostatní studenti by je kvůli tomu mohli údajně šikanovat.

Článek

Vedení školy proto doporučilo rodičům chlapců, aby je neposílali zpět, dokud zákrok nepodstoupí. "Prosím, nechte provést to nejnutnější do dvou týdnů a přiveďte s sebou syna zpět, až se zotaví," vyzval v dopise rodiče vzdělávací ústav ve městě Kiriani, ležícím na východě Keni.

Pro přijetí chlapců na střední školu není v Keni obřízka povinná. Podle odborníků však tento zákrok omezuje možnost nákazy studentů virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS, a některá místní školní zařízení ho proto vyžadují.

Obřízka je v řadě keňských kmenů běžně prováděna na mužích i ženách. Zatímco obřezávání mužů je odbornou veřejností pokládáno za účinný způsob jak omezit šíření AIDS, přetrvávající praxi ženské obřízky v mnohých afrických komunitách mezinárodní společenství ostře kritizuje.

Odstraňování částí ženských genitálií považují některé kultury za rituál změny dívky v ženu a za způsob prevence před promiskuitou. Zásah je pro postiženou však velmi bolestivý, způsobuje dlouhé krvácení a v důsledku infekcí často končí smrtí. Nezanedbatelný je také dopad na psychiku a budoucí sexuální život dívek, které obřízku podstoupily.

Reklama

Související témata:

Související články

Muslimští duchovní odmítli ženskou obřízku

Muslimští duchovní z celého světa se na čtvrteční konferenci v Káhiře shodli, že ženská obřízka není v souladu s islámem. Prohlásili, že provádění tohoto...

Výběr článků

Načítám