Hlavní obsah

KLDR je prý blízko zastavení jaderného zbrojení

Novinky, ČTK, BBC, dailynk.com, washingtonpost.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Severokorejský vyjednavač Kim Kje-kwan a jeho americký protějšek Christopher Hill se prý v pátek shodli na některých bodech návrhu dohody o jaderném programu KLDR. O údajném pokroku v jednání informoval Kim Kje-kwan v rámci druhého dne šestistranných jaderných rozhovorů v Pekingu. Podle Hilla ale zatím k žádné průlomové dohodě nedošlo.

Článek

"Povedlo se nám dosáhnout dohody v jistých otázkách. Na některá další témata v rámci celkových jednání máme stále různé názory, takže se je pokusíme vyřešit," řekl v pátek Kim Kje-kwan po schůzce s Hillem.

"Je složité, když se snažíte hovořit o slovech na papíře, o nichž se musíte přesvědčit, že jim stejně rozumí i ten druhý," uvedl Hill a dodal: "Jsem opatrně optimistický, již 18 měsíců jsme se nikam neposunuli, proto nyní tak urgentně potřebujeme dohodu." Postoje delegací k návrhu dohody se prý mnohdy diametrálně rozcházejí.

S KLDR a USA jednají též Rusko, Japonsko, Čína a Jižní Korea

Na jednáních o severokorejském jaderném programu a amerických sankcích jsou přítomni také delegáti Ruska, Japonska, Číny a Jižní Koreje. Poslední kolo jednání, které se uskutečnilo za přítomnosti zástupců všech zemí v prosinci, skončilo bez úspěchu.

Nová jednání navazují na lednové třídenní bilaterální rozhovory KLDR s USA v Berlíně. [celá zpráva] I tehdy se rozhovorů účastnili za USA emisař Christopher Hill a Kim Kje-kwan za KLDR. Kim Kje-kwan po jednáních potvrdil, že se obě země přiblížily dohodě. Ve čtvrtek pak řekl: "Jsme připraveni realizovat plán, který by vyjasnil podmínky zastavení jaderného posilování korejského poloostrova."

Návrh konečné dohody ve čtvrtek předložila Čína. Ačkoliv její obsah nebyl zveřejněn, předpokládá se, že obsahuje výzvu k zastavení severokorejského jaderného programu výměnou za nespecifikovanou pomoc Američanů v oblasti energetiky.

Severní Korea již v minulosti slibovala ukončit program

V září 2005 Severní Korea slíbila, že se vzdá svého jaderného projektu, pokud dostane hospodářskou pomoc a bezpečnostní záruky, tento slib se však nikdy nezačal realizovat. Pchjongjang naopak v říjnu loňského roku uskutečnil svůj první test jaderné zbraně. [celá zpráva]

Prosincová jednání zkrachovala kvůli finančním sankcí USA vůči Severní Koreji. [celá zpráva] Washington sankce odůvodňuje tím, že severokorejská vláda je podle něj zapletena do padělání amerických dolarů a praní špinavých peněz.

Reklama

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

Severní Korea odmítla obnovit jednání

Šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu nebudou v nejbližší době obnoveny kvůli nepřijatelným podmínkám Spojených států. Uvedl to ve středu...

Výběr článků

Načítám