Hlavní obsah

Omsk vyděsil oranžový sníh

Právo, BBC, ave
OMSK

Sníh, který ve středu odpoledne pokryl část Omské a Tomské oblasti Ruska, by bylo jen ztěží možné označit za "bílou nadílku". Žluto-oranžová zapáchající masa, podle některých zdrojů na dotek olejnatá, sice není podle předběžných expertiz radioaktivní, nakolik ale může ohrozit zdraví obyvatel, to se odborníci zatím zdráhají říci.

Článek

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace (MČS) občany vyzvalo, aby se "sněhu" pokud možno vyhýbali a zejména dbali na to, aby s ním přišla co nejméně do styku hospodářská zvířata. Přesnou příčinu úkazu, který byl pozorován na úzkém pruhu území o rozloze 1,5 tisíce kilometrů čtverečních, má určit mobilní chemická laboratoř, jež na místo vyrazila z Moskvy.

Zatímco MČS soudí, že sníh obarvila směs hliněného a písečného prachu přivátého ze sousedního Kazachstánu, úřad pro ochranu přírodního dědictví (Rosprirodnadzor) soudí, že "zabarvení je chemického původu".

"Závěry regionální komise pro ochranu životního prostředí, podle níž jde o prach z Aralu, mohou jen pobavit," uvedl šéf Rosprirodnadzoru Oleg Mitvol, podle nějž analyzované vzorky  prokázaly "kyselé prostředí" a stopy fenolů, etanolů i dalších chemických prvků. Podrobnější výsledky ale podle něj budou známy v pondělí.

V Omsku je nejen ropný, ale i chemický průmysl, stojírny a kovoobráběcí závody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám