Hlavní obsah

Australský potápěč přežil útok žraloka bílého

SYDNEY

Útok lidožravého žraloka bílého přežil u města Eden na východním pobřeží Austrálie Erik Nerhus. Přestože už měl hlavu ve žraločí tlamě, povedlo se jednačtyřicetiletému potápěči z jeho sevření vyváznout.

Článek

Nerhus se potápěl se svým pětadvacetiletým synem a dalšími potápěči, když na něj zaútočil třímetrový žralok. Přežil, přestože se jeho hlava ocitla ve žraločí tlamě.

"Neviděl, jak se žralok blíží, ale pak ucítil kousnutí, řekl jeho kolega potápěč Michael Mashado, podle kterého byla voda zakalená.

Žralok zaútočil na hlavu a  rozmáčkl Nerhusovi potápěčskou masku. "Byl kousnut do spodní části hlavy, kterou pak žralok začal polykat," řekl další potápěč Dennis Luobikis.

Muž měl štěstí, že pak žralok jeho hlavu pustil, aby mohl zaútočit podruhé. Žralok se mu zakousl do poloviny hrudníku. Stisk zubů ale podle dalšího ze skupiny potápěčů ztlumila olůvky vyztužená vesta, která pomáhá potápěčům dostat se do hloubky. Nerhus se snažil ze sevření vykroutit, což se mu podařilo. Pomohli mu další potápěči, kteří žraloka odstrkovali páčidlem na škeble. Když žraloka zahnali, Nerhusův syn vytáhl napadeného na palubu lodě, se kterou připluli, a dovezl jej na břeh.

Říká, že už měl hlavu uvnitř žraloka," uvedla mluvčí záchranné služby, která potápěče letecky přepravila do nemocnice. "Když jsme se k němu dostali, byl při vědomí, ale měl zlomený nos a tržné rány po obou stranách trupu a hrudi - stopy po zubech kolem dokola. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám