Hlavní obsah

USA prý nezabily v Somálsku útočníka na americké ambasády

KEŇA

Při amerických náletech na Somálsko údajně nezahynul vysoký představitel sítě al-Kajdá Fazul Adbullah Mohammed, který měl naplánovat útoky na americká velvyslanectví v Tanzanii a v Keni, při nichž zahynulo na 225 lidí. Oznámil to ve čtvrtek americký velvyslanec v Keni.

Článek

Fazul Abdullah Mohammed je podezřelý, že naplánoval pumové atentáty na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii, při nichž zahynulo v roce 1998 225 lidí. Je také podezřelý, že naplánoval útok na hotel v Keni v roce 2002, při němž zemřelo třináct lidí a že vypálil raketu na izraelské civilní letadlo.

Tvrzení prozatímní somálské vlády o Mohammedově smrti popřel ve čtvrtek americký ambasador v Keni Michael Ranneberger. Ve středu původně uvedl šéf kanceláře somálského prezidenta Abdirizak Hassan, že "dostal zprávu z americké strany zaznamenávající cíle a seznam škod a mimochodem se potvrdilo, že Fazul Abdullah Mohammed je mrtvý."

Toto tvrzení se nezakládá na pravdě, řekl Ranneberger bez dalších podrobností. Současně také uvedl, že se Američané v úterý ani ve středu neúčastnili bombardování města Afmadov, o němž bylo informováno.

Boje v Somálsku

Novinky s použitím Profimedia..

Američané provedli v posledních dnech několik náletů na jih Somálska, kde útočili na milice Svazu islámských soudů a členy al-Kajdá. První útoky podnikli už v sobotu. Vedle bitevníků AC-130 H startujících z Džibutska při nich byly použity i stíhací bombardéry F/A-18C Hornet startující z letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower a bitevní vrtulníky. [celá zpráva] Útoky byly podniknuty na základě "věrohodných informací zpravodajců", uvedla americká armáda.

Reklama

Související témata:

Související články

Etiopská armáda zatím zůstane v Somálsku

Etiopští vojáci, kteří v Somálsku potlačili radikální milice Svazu islámských soudů a upevnili tak pozice slabé prozatímní vlády, zůstanou v zemi ještě nejméně...

Výběr článků

Načítám