Hlavní obsah

Po devíti dnech zachránili 14 lidí z potopeného trajektu

JAKARTA

Po devíti dnech se v pondělí podařilo zachránit dalších čtrnáct cestujících z trajektu Senopati Nusantara, který se s asi 600 pasažéry potopil 30. 12. Ze záchranného člunu je vyzvedla okolo proplouvající nákladní loď.

Článek

V člunu bylo patnáct osob, ale jedna z nich zemřela krátce poté, co byla přenesena na palubu nákladní lodi pro totální vyčerpání. Nákladní loď má se zachráněnými dorazit k pevnině v pondělí večer.

Už minulý týden se podařilo zachránit několik lidí až u 500 km vzdáleného Bali [celá zpráva] a na 200 kilometrů vzdálené ropné plošině. [celá zpráva]

Z šesti set pasažéru trajektu se podařilo zachránil 234 osoby. Trajekt nedokázal v prudké bouři vzdorovat desetimetrovým vlnám. Voda se dostal do podpalubí.

Trajekt plul z přístavu Kumai na ostrově Borneo do Semarandu na Jávě.

Trasa potopeného trajektu Senopasi Nusantara a zříceného Boiengu 737-400 společnosti Adam Air. Novinky.cz s použitím Google Maps

Zmizelé letadlo se nedaří nalézt

Pátrání po pohřešovaných původně mělo skončit v sobotu, i další pasažéři však mají šanci na záchranu, protože pokračuje pátrání po Boeingu 737-400 nízkonákladové společnosti Adam Air, který minulé pondělí zmizel z radarů. Stroj, na jehož palubě byli 102 lidé, se dosud nepodařilo nalézt. Pátraní se účastní na 3 000 vojáků, policistů i civilních záchranářů. [celá zpráva]

Indonésii pomáhají i Spojené státy. Do záchranné akce se v sobotu zapojili specialisté amerického úřadu pro bezpečnost letového provozu a odborníci firmy Boeing. V úterý se do pátrání připojí i průzkumná loď amerického námořnictva Mary Sears, která je vybavená sonarem a zařízením schopným pod mořskou hladinou najít kovové předměty.

"Je nemožné,že by stroj jen tak zmizel," uvedl indonéský viceprezident Jusúf Kalla. "I kdyby to trvalo měsíc, budeme v hledání pokračovat."

"Dneska se pátrání zaměří na oblasti, které už byly prohledány dříve," uvedl Eddy Suyanto, mající na starosti indonéské letecké záchranné operace.

Reklama

Související články

Záchranáři pátrají po ztraceném letadle

Řídící středisko v Indonésii ztratilo v pondělí kontakt s letadlem, které letělo z ostrova Jáva na ostrov Sulawesi. Z radarů zmizelo v sedm hodin ráno...

Výběr článků

Načítám