Hlavní obsah

OBRAZEM: Rituální koupele v řece Ganze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALLÁHÁBÁD

Rituálními koupelemi v řece Ganze začal v Indii tradiční hinuduistický svátek Kumbh mélá. Ve městě Alláhábád, kde se Ganga stéká s Jamunou a podzemní mytickou řekou Sarasvatí, se shromáždily milióny lidí.

Článek

Svatí muži kráčejí nazí v procesí ubírajícím se k posvátné řece Ganze. Foto: REUTERS/Jitendra Prakash

Jen pár minut po úterní půlnoci vstoupily statisíce mužů, žen a dětí za zpěvu náboženských písní do vody k očistné koupeli v řece Ganze. "Nejprve jsem cítil trochu chlad. Ale když jsem se jednou ponořil, zima byla pryč," vyprávěl o svém zážitku někdejší vládní úředník Upadhaja, který stejně jako ostatní musel čelit ledovému větru, mlze a teplotě kolem šesti stupňů Celsia.

Muž  zahajuje rituální koupel v indickém městě Alláhábádu. REUTERS/Ahmad Masood

Podle organizátorů za prvních šest hodin oslav podstoupily omývání přes tři milióny lidí. Celkem by jich v příštích 42 dnech mohlo do Alláhábádu dorazit na 70 miliónů.

Podle organizátorů za prvních šest hodin podstoupily omývání přes tři milióny lidí. REUTERS/Ahmad Masood

Indické úřady vybudovaly na břehu Gangy kvůli jednomu z největších shromáždění lidu na světě stanové město až pro dva milióny návštěvníků.

Těm je k dispozici také 25 tisíc mobilních toalet. Na zajištění infrastruktury bylo prý vynaloženo více než 163 miliónů dolarů (3,5 miliardy korun). V obavách z ušlapání se v oblasti rozmístilo na 50 tisíc policistů.

Tradiční svátek Kumbh mélá začal ve středu a potrvá šest týdnů. REUTERS/Ahmad Masood

Hinduisté věří, že koupelí v Ganze ze sebe smyjí hříchy a uspíší tak svou cestu k dosažení nirvány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám