Hlavní obsah

Vojáci OSN zřejmě zneužívali děti také v Súdánu

Novinky, ČTK, BBC, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Skandál se zneužíváním nezletilých vojáky OSN se dále rozrůstá. Po Kongu, Haiti a Libérii jsou další případy hlášeny i ze Súdánu, kde měly podle internetového vydání britského deníku Daily Telegraph příslušníci mírových sil OSN v misi UNMIS zneužívat desítky dětí. Některým bylo jen dvanáct let.

Článek

Daily Telegraph čerpal z interní zprávy dětského fondu OSN UNICEF a na místo vyslal reportérky. Podle nich by případů mohly být až stovky. Samy hovořily s dvaceti zneužitými dětmi z města Džuba.

"Seděl jsem u řeky, když se to stalo poprvé," uvedl čtrnáctiletý Jonas. "Přijel muž v bílém autě a chtěl, abych si přisedl. Viděl jsem, že je to auto OSN, protože bylo bílé s černým nápisem. Ten muž měl na oblečení znak (OSN). Když jsme pak zastavili, vystoupili jsme z auta, zavázal mi oči a začal mne zneužívat. Bylo to bolestivé a trvalo to dlouhou dobu. Když to skončilo, vrátili jsme se na místo, odkud jsme vyjeli, vystrčil mne z auta a odjel," popsal průběh zneužívání chlapec, který si pak podobným způsobem začal vydělávat. "Vím, že je to hrozné, ale když jsem pozdě v noci viděl auta OSN u barů, sedl jsem si tam a doufal, že mě naloží a zaplatí mi za mé služby."

I další chlapci, kteří žijí na ulici, protože v bojích v letech 1998-2004 ztratili své rodiče, popsali, že byli takto zneužíváni. Mnohdy za to nedostali ani zaplaceno. Třináctiletý hoch byl do vozu vlákán pod příslibem peněz, po styku byl však vyhozen bez zaplacení.

Případ se táhne mnoho měsíců

První informace o zneužívání dětí se objevily krátce poté, co bylo před dvěma lety rozmístěno na jihu Súdánu na deset tisíc příslušníků mírových sborů, vojenských policistů a civilních zaměstnanců OSN. Mise UNMIS měla pomoci zabránit dalšímu násilí v regionu, který sužovala 23 let občanská válka.

Dětský fond UNICEF vypracoval v červenci 2005 zprávu o zneužívání dětí ze strany modrých přileb a dalších zaměstnanců OSN ve městě Džuba. 

Súdánská vláda  má podle listu k dispozici videonahrávku zachycující sex bangladéšských zaměstnanců OSN se třemi mladými dívkami. V interní zprávě UNICEFu se uvádí: "Vozy OSN stály časně ráno, někdy i v 6 ráno v Jubě u restaurace a diskotéky Kololo."

Zpráva se odvolává i na třiadvacetiletého čističe bot Kennedyho Tombeho, který viděl, jak do vozů UNMIS často nastupovaly dívky. Tři byly podle něj z auta vyhozené na ulici, jedné bylo osmnáct, dalším dvěma třináct a šestnáct let . Nejstarší mu řekla, že se věnovala sexu s představitelem jednotek UNMIS. 

Místní soudce Ali Said uvedl, že po příjezdu jednotek OSN do oblasti se  v Džubě se rozšířila prostituce.

OSN kličkuje

OSN se však k případu odmítla pro Daily Telegraph vyjádřit. Podle listu se snaží celou aféru ututlat. Britský koordinátor mise UNMIS James Ellery obvinění loni v květnu odmítl s tím, že pro ně nejsou jasné důkazy: "Vyšetřovali jsme všechna obvinění, a nejsou žádné důkazy, které by je potvrdily. Je to nejzaostalejší země v Africe a panuje v ní hodně nedorozumění ohledně role OSN. Přes devadesát procent lidí neumí číst a fámy se mezi nimi šíří velmi rychle."

Připustil ale, že mezi jednotlivými vojáky se mohou objevit tací, kteří se mohou podobných činů dopustit: "V silách OSN je zastoupena velká řada zemí a mezi jejich příslušníky se vždy najde shnilé jablko."

Zástupkyně generálního tajemníka OSN pro mírové mise Jane Hollová- Luteová ale uvedla, že obvinění listu nechá prošetřit. "Může to být pravda, ale nevěřím, že jde o nová obvinění, ale i tak se jimi bude zabývat stejně vážně jako jinými případy," uvedla pro agenturu AP.

Případ je pro OSN o to citlivější, že chce rozmístit další modré přilby v jiné boji sužované súdánské provincii, Dárfúru, ovšem súdánská vláda to opakovaně odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám