Hlavní obsah

V Somálsku eskaluje konflikt mezi vládou a islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Konflikt mezi prozatímní vládou a islamisty v Somálsku pokračuje. Vládní jednotky podporované etiopskými vojáky ve středu obsadily město Jowhar, které leží nejblíže islamisty ovládanému Mogadišu. Podle odborníků konflikt už přerostl v občanskou válku. Podle nich hrozí, že do země proniknou islámští bojovníci ze zahraničí.

Článek

Vojáci prozatímní vlády ráno zaútočili na Jowhar děly a těžkými kulomety. Jednotky muslimských radikálů ze Svazu islámských soudů se už v úterý stáhly z několika strategických pozic na jihu Somálska a v jeho centrální části.

Stovky lidí z Jowharu uprchly v obavě, že o něj islamisté s vládními jednotkami svedou tvrdé boje. Další ale zůstali. "Nevíme, kam utíkat. Už dva roky tu trpíme záplavami, hladem a nemocemi," řekl agentuře AP Abdale Haji Ali z Jowharu. "Čekáme na smrt."

Obsazení Jowharu následovalo několik hodin poté, co Etiopie, bránící somálskou prozatímní vládu, oznámila, že je "napůl cesty k vítězství" nad islamisty. Zesílila tak obavy, že dalším krokem budou nálety a pozemní útok na Mogadišo.

Týden přestřelek mezi islamisty a jednotkami prozatímní vlády podporovanými Etiopií tak přerůstá v otevřenou válku. Analytici se obávají, že konflikt by mohl do země přilákat islámské bojovníky ze zahraničí a vést i k sebevražedným pumovým útokům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám