Hlavní obsah

Egypťanka podlehla ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Počet obětí ptačí chřipky v Egyptě vzrostl na osm, poté co egyptské úřady oznámily úmrtí třicetileté ženy z delty Nilu, která byla hospitalizována se dvěma členy rodiny od 17. prosince. Světová zdravotnická organizace (WHO) jejich nákazu potvrdila. Všichni dostali lék tamiflu.

Článek

"Její stav se rychle zhoršoval, a tak byla přepravena na specializované pracoviště v Káhiře," řekl regionální poradce WHO Hasana Bušry, podle něhož  testy prokázaly virus H5N1 u tří členů jedné rodiny. Dodal, že pacientka popřela jakýkoli kontakt s drůbeží. "

Žena se podle předcházejících informací z egyptského ministerstva zdravotnictví nakazila právě od svých sourozenců, šestadvacetiletého muže a jeho patnáctileté sestry.

Všichni pocházejí z početné 33člené rodiny, která žije na vesnici poblíž města Zifta v provincii Gharbíja asi 80 kilometrů severně od Káhiry. Živí se chovem kachen. Vybili je, když některé kachny uhynuly.

První nákaza člověka ptačí chřipkou byla v Egyptě zaznamenána letos v únoru. Od té doby byl virus potvrzen u 15 Egypťanů, nový případ zvyšuje celkový počet nakažených na 18. Osm z nich již zemřelo.

Nemoc se vyskytuje na třech čtvrtinách území Egypta. Úřady tam nechaly vybít přes deset miliónů kusů drůbeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám