Hlavní obsah

Pučisté na Fidži vyhlásili výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUVA

Velitel pučistů Frank Bainimarama vyhlásil ve středu na souostroví Fidži výjimečný stav. To mu umožňuje vyhlásit i zákaz vycházení. Armáda, která se chopila moci v úterý, rozpustila parlament, obsadila vládní budovy a postavila kolem hlavního města Suva kontrolní stanoviště.

Článek

"Armáda velmi rychle potlačí jakékoli povstání proti nám," uvedl v rozhlase Bainimarama. Armádním zálohám nařídil, aby se dostavily do vojenských táborů na podporu výjimečného stavu.

Svržený premiér Laisenia Qarase, který se stále považuje za legitimního představitele státu, ve středu odletěl z hlavního města Suvy na domovský ostrov Vanua Balavu. Qarase Fidžijce vyzval, aby se postavili za demokracii.

Vojáci násilím přinutili policejního prezidenta Mosese Drivera, aby je doprovodil do hlavních vojenských kasáren v Suvě. Driver předtím odsoudil převrat a svým podřízeným dal pokyn, aby neposlouchali žádná nařízení vydaná vojenským režimem. Podle policie armáda nemá podporu obyvatelstva a převrat by mohl vyvolat lidové povstání na podporu Qaraseho.

Lidé jsou spíš proti pučistům

Veřejné mínění se v Suvě staví za Qaraseho a proti Bainimaramovi. Za premiéra se postavila i fidžijská rada církví.

OSN převrat odsoudila a žádá návrat legálně zvolené vlády. Nový Zéland společně s Austrálií zavedly vůči fidžijské armádě sankce. Spojené státy a Velká Británie ostrovům zastavily pomoc.

Převratu se nepodařilo zabránit, i když se o něm otevřeně hovořilo už v půlce minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Vládu na Fidži převzala armáda

Velitel fidžijské armády Bainimara v úterý oznámil, že zbavil premiéra Laisenia Qarase moci a ujal se vlády. Premiér to označil za puč. Armáda předtím odnesla...

Výběr článků

Načítám