Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil 35 pákistánských branců

– ISLÁMABÁD

Sebevražedný atentátník zabil ve středu v Pákistánu 35 vojáků. Odpálil bombu ve vojenském táboře v severozápadní hraniční provincii. Dalších dvacet osob bylo při útoku zraněno.

Článek

Neznámý atentátník s bombou přišel kolem 08:30 místního času (04:30 SEČ) do tábora paňdžábského pluku v Dargaí. V táboře odpálil výbušninu, řekl mluvčí armády generál Šaukat Sultan. "Byl to teroristický čin," zhodnotil útok. "Byl to sebevražedný atentát provedený jediným útočníkem, kterému se podařilo přiblížit ke skupině, jež se v táboře shromáždila k ranní rozcvičce, a vyhodit se do povětří," sdělil agentuře AFP vysoký představitel pákistánských bezpečnostních sil, které celou oblast bezprostředně po incidentu uzavřely.

Svědek Aurangzeb řekl že viděl vojáky sbírat kusy těl: "Oběti umíraly. Jejich boty a čepice byli rozházené kolem."

Většinu mrtvých tvořili rekruti, kteří vykonávali ranní cvičení při nástupu. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil.

V oblasti působí islámští radikálové

V oblasti kolem Dargai, která se nachází poblíž poloautomních území ovládaných kmeny, má silné pozice militantní Hnutí za zavedení Mohamedova práva šaría, které podporuje Tálibán a které pákistánská vláda v roce 2002 zakázala.

V oblasti ovládaných kmeny si vojenský útok na náboženskou školu z 30. října vyžádal 80 obětí. [celá zpráva] Úřady prohlašovaly, že škola sloužila jako výcvikové středisko teroristů, místní obyvatelé ale tvrdili, že při útoku zahynuli pouze žáci a učitelé. Od té doby se v regionu konaly protestní demonstrace a místní radikální vůdci slíbili pomstít "smrt nevinných lidí" a ujistili, že desítky islámských ozbrojenců jsou připraveny k sebevražedným atentátům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám