Hlavní obsah

OSN: Lidstvo musí začít s akutní připravou na změny klimatu

Právo, Alexandr Petrželka
NAIROBI

Adaptace civilizace na nevyhnutelné změny klimatu je jedním z hlavních témat konference OSN, která začala v keňské metropoli Nairobi. Zatímco vědci i někteří ekonomové naléhavě volají po drastickém omezení skleníkových emisí a politici toto téma již převzali do své rétoriky, konkrétních kroků bylo učiněno jen málo.

Článek

"Sešli jsme se tu s vědomím, že klimatické změny se rychle stávají jednou z nejvážnějších hrozeb, jakým kdy lidstvo čelilo," uvedl na zahájení keňský viceprezident Moody Avori.

Afrika byla zvolena za dějiště jednání již 12. mezinárodní konference o klimatu proto, že černý kontinent je podle předpovědí nejohroženější. Jeho pouště se oteplením rozrostou, vyšší hladina oceánů zatopí části jeho velkoměst jako Kapské Město, Dar es-Salám či Lagos, vlhko a teplo rozšíří areál malárie, pokles zemědělské produkce prohloubí chudobu a hlad, ledové čepice Kilimandžára a Maount Kenya roztají. Především ale málo rozvinutý kontinent nebude ekonomicky schopen změnám čelit.

Emise prý ještě narůstají

Delegáti mají na stole několik závažných studií o postupujících změnách, ale i o možnostech, jak je zabrzdit a jak jim čelit. Pokud jde o adaptaci na nadcházející změny, studie britského ekonoma sira Sterna navrhuje Africe kromě jiného investice do vodohospodářství, výsadbu lesů a pobřežních mangrovů, vyšlechtění odolných odrůd obilí, zavádění ekologicky příznivých technologií.

Finanční zdroje na tyto programy by podle expertů OSN mohly vzejít ze současných mechanismů Rámcové konvence OSN, zejména z obchodováni s přebytky emisních povolenek průmyslu ve vyspělých zemích a ze zisků z investic do ekologických projektů v rozvojovém světě (až deset miliard dolarů - 220 mld. Kč). Britský meteorologický institut (MetOff) upozornil, že v rozporu s proklamovaným úsilím dosáhnout v duchu Kjótského protokolu snížení emisí došlo k jejich nárůstu - v letech 2004-5 o půl procenta na 379 ppm (částic látky v miliónu částic prostředí) v případě CO: a o 0,2 procenta na 319 ppm u oxidů dusíku Nox.

Praha žádá o pětinu více emisí

 Přitom již několik let je zřejmé, že Kjóto stanovilo limity, jež k efektivnímu zastavení hrozby skleníkového efektu zdaleka nestačí, a to ani kdyby se k protiemisním opatřením připojili i největší světoví znečišťovatelé USA, Austrálie, Indie a Čína.

Na druhé straně se objevuje i neochota k optimálním úsporám a vypočítavý přístup. Příkladem je i Česká republika, která hodlá pro roky 2008-12 usilovat o zvýšení povolených emisí o 20 procent proti loňskému roku, i když ve skutečnosti produkuje emisí méně než si stanovila. S deseti tunami CO: na osobu a rok je ČR už nyní v Evropské unii druhým nejhorším znečišťovatelem po Estonsku s 16 tunami.

Unie se pokouší o obrat

Unie se v poslední době pokouší postavit do čela procesu, jenž by měl vést k obratu. Především v Británii, ale i jinde na starém kontinentě vznikají na vládní úrovni programy zaměřené na nezbytnou změnu stereotypů jednání a žebříčků hodnot.

Bez změny v myšlení lidí je totiž šance na přechod k udržitelným modelům vývoje neuskutečnitelná. "Diskuse o této životně důležité změně pokračuje, nečekáme však od Nairobi zásadní zlom," přiznal eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

Reklama

Související články

Zeměkoule překonala své teplotní vrcholy

Průměrné globální teploty dostoupily vrcholu, jak pokud jde o současnou dobu meziledovou, jež trvá asi 12 tisíc let, tak za celé geologické období posledního...

Výběr článků

Načítám