Hlavní obsah

Na Sibiři omlouvají zatčení novinářů návštěvou Gašparoviče

– MOSKVA

Bezpečnostní složky na Sibiři ve středu nedaleko rezidence tamního politika zadržely pět televizních štábů. Veřejnosti to vysvětlily zvýšenými bezpečnostními opatření před návštěvou slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče v oblasti. Podle médií je to vysvětlení absurdní, jde prý o porušení zákona a "návrat feudalismu" v kraji.

Článek

Ruští ochránci přírody v doprovodu novinářů prověřovali u Krasnojarsku dodržování zákona o vodních tocích, když je zadržela ochranka z rezidence tamního gubernátora Alexandra Chloponika. Zajišťovali prý bezpečnost svého šéfa a prezidenta Gasparoviče, který má do Krasnojarsku přijet příští týden.

Toto vysvětlení se ovšem zdá médiím a postižené ekologické organizaci Rosprirodnadzor absurdní. Slovenský prezident má příští týden jednat především v Moskvě. Do Krasnojarsku, kde by měl odhalit památník československým legionářům, prý na skok přijede, ale je sporné, jestli Chloponikovu rezidenci vůbec navštíví.

Pravé vysvětlení je podle novinářů nasnadě: gubernátor nedodržuje ruské zákony a volně přístupnou zónu v blízkosti rezidence pokládá za svůj majetek. Celou aféru tak ohodnotili jako návrat feudalismu do oblasti.

Místní představitelé ministerstva vnitra však ochranku pochválili. Byla prý chvályhodně "bdělá".

Reklama

Výběr článků

Načítám