Hlavní obsah

Zvažte návrat a zkontrolujte provoz na hranicích, radí Čechům v Itálii konzul

Milán

Český generální konzulát v Miláně nyní kvůli uvalení karantény na část severní Itálie vyřizuje dotazy desítek českých turistů, kteří se na něj obracejí s otázkami týkajícími se návratu do vlasti. Konzulát je upozorňuje na příslušný dekret italské vlády a výzvu české vlády, aby se občané ČR z regionu vrátili domů.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Muž v italském Miláně

Článek

Konzulát zároveň českým turistům doporučuje, aby si ověřili aktuální dopravní situaci na hraničních přechodech, kde se mohou tvořit kolony. ČTK to dnes řekl generální konzul ČR v Miláně Jiří Kuděla.

Italská vláda přijala v noci na dnešek opatření, kterými zcela uzavřela celý region Lombardie, jejímž správním střediskem je Milán, a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Veneto (Benátsko) a Piemont. České ministerstvo zahraničí poté nedoporučilo cestovat do celé Itálie. Čeští občané se nicméně mohou vrátit domů i z uzavřených oblastí. Premiér Andrej Babiš Čechy v Itálii včetně těch, kteří tam pracují, vyzval k návratu.

32 případů za týden. Vláda chce zakázat návštěvy v nemocnicích

Koronavirus

Kolik českých turistů se nyní nachází v severní Itálii, není zcela jasné. „Ta čísla nemáme přesná, jelikož samozřejmě není žádná povinnost nám je oznamovat, ale podle odhadů je to od několika tisíc až po 10 000 až 12 000," uvedl Kuděla. Dodal, že v Miláně a v okolí žije a pracuje zhruba 1200 Čechů.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Prázdná milánská univerzita - přednášky probíhají jen on-line.

„Situace je taková, že ta opatření jsme přijali a informovali jsme o nich všemi našimi kanály. To znamená webovými stránkami, Facebookem, stránkami ministerstva zahraničí a zřídili jsme ještě jednu telefonickou linku," komentoval Kuděla postup konzulátu v reakci na nejnovější oznámení italské a české vlády. "Odpovídáme na desítky a stovky dotazů," doplnil generální konzul a poznamenal, že osobně od rána vyřešil ”asi 30 dotazů".

Sever Itálie je v karanténě, sjezdovky uzavřeny. Češi se mohou vrátit

Koronavirus

Nejčastěji se čeští turisté na konzulát obracejí s dotazy ohledně návratu do ČR. S otázkou, zda mohou za současné situace do severní Itálie přijet, se prý generální konzul, s výjimkou dopravců, zatím nesetkal.

„Zdá se mi, že lidé jsou dobře informovaní, jak z českého zpravodajství, tak ze zpravodajství, které dává náš zastupitelský úřad," řekl.

Turistům konzulát sděluje, že se mohou svobodně rozhodnout, zda se vrátí okamžitě či až ve chvíli, kdy to měli naplánované. Zároveň je upozorňuje na výzvu české vlády, aby se vrátili co nejdříve, a na rozhodnutí o karanténě, kterou musí podstoupit po návratu z Itálie.

České turisty konzulát také varuje, že se nyní mohou na hraničních přechodech Brenner a Como Chiasso tvořit kolony, a měli by proto sledovat dopravní situaci a vzít ji v potaz. Češi žijící v Itálii si podle Kuděly sdělují své dojmy zejména na sociálních sítích, například na facebookové stránce Češi v Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám