Hlavní obsah

Zmizela čínská lékařka, která jako jedna z prvních upozornila na koronavirus

Novinky, mšv

Čínská lékařka Ai Fenová z Wu-chanu byla jednou z prvních, která upozornila na nový typ koronaviru. Podle několika serverů, včetně Daily Mailu nebo International Bussiness Times, se ale vypařila. Vyvolává to otázky, zda nebyla zadržena vládou, kterou kritizovala za dezinformace.

Foto: Šen Po-chan, Sin-chua, ČTK

Lékař v čínském Wu-chanu (ilustrační foto).

Článek

Fenová už dříve uvedla, že čelila bezprecedentnímu a tvrdému jednání od vedení wuchanské nemocnice, poté co sdílela fotografii pacienta označeného štítkem SARS coronavirus. Ta si našla cestu až k Li Wen-liangovi, lékaři, jenž na nebezpečí viru rovněž upozorňoval, ale nakonec mu sám začátkem února podlehl. Vládou byl kárán za šíření nepravdivých informací.

Číňané se kvůli koronaviru bouří

Koronavirus

Fenová dala rozhovor čínskému magazínu Renwu, v němž kritizovala vedení nemocnice za to, že ignorovalo brzká varování před koronavirem. Od té doby ji prý ale nikdo nespatřil, píše s odvoláním na investigativní pořad 60 Minutes Australia server Daily Mail.

O počtu obětí prý vláda lže

Lékařka kritikou nešetřila ani samotnou vládu, která se podle ní snažila zatajit všechny klíčové informace.

Nejprve prý vláda popírala přenos z osoby na osobu a následně velmi otálela s uzavřením postižených oblastí, zejména Wu-chanu, odkud se koronavirus začal šířit. Poté se zase snažila cenzurovat informace a tvrdila, že prvotními nositeli nákazy mohli být američtí vojáci. Někteří se proto domnívají, že za zmizením Fenové stojí právě nejvyšší čínské orgány.

Počet mrtvých ve Wu-chanu? Úřady rozdávají tisíce uren a spekulace sílí

Koronavirus

Tamní vláda podle mnohých odborníků mlží i v současnosti, kdy tají skutečné množství nakažených i obětí, jichž má být mnohonásobně více, než uvádějí oficiální čísla.

„Kdybych věděla, co vím dnes, bylo by mi nějaké pokárání úplně jedno. Říkala bych o tom viru všem a všude,“ uvedla v interview Fenová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

7

Reklama

Výběr článků

Načítám