Hlavní obsah

Zlínští hygienici i přes odpor vlády zveřejnili počty nakažených v jednotlivých obcích

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínští hygienici prolomili bariéru v informování starostů a obyvatel o jednotlivých obcích, ve kterých se vyskytují případy koronaviru. Na svém webu od pátečního odpoledne uvádějí zjištěné počty pozitivně testovaných lidí na Covid-19 podle konkrétních vesnic a měst v kraji. Tuto možnost přitom ve čtvrtek odmítli zástupci vlády.

Foto: www.khszlin.cz

Data na webu zlínských krajských hygieniků

Článek

Z webu hygieniků se mohl člověk od pátku odpoledne dozvědět třeba to, že obec Boršice má sedm nakažených, Uherské Hradiště a Fryšták čtyři nebo že ve Zlíně evidují zatím tři případy.

Hygienici svým krokem vyhověli opakovaným prosbám starostů. „Neustále jsme byli zahlcování prosbami starostů, jak jsou na tom ty které obce,” uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Informace se na webu objevily jen krátce poté, co tuto praxi veřejně odmítli zástupci vlády.

„Včera jsem řešil jeden dotaz jedné paní z Moravy. Její vnučka chodí do školy, kde se nakazila učitelka. A potom jsem to konzultoval se šéfkou hygieny a samozřejmě to není možné dávat tuto informaci, protože by to samozřejmě přineslo strašné problémy. Takže to nelze,“ odpovídal ve čtvrtek večer premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci na dotaz novináře, zda se mohou lidé dozvědět, že v jejich obci, městě nebo části města je někdo nakažený koronavirem.

Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie

Koronavirus

Obdobně mluvil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který obhajoval model, kdy ministerstvo uvádí pouze základní počty infikovaných po jednotlivých krajích. „Připravujeme i mapu podle okresů. Aby to bylo možná ještě trošku detailnější,“ poznamenal.

Před zveřejňováním varoval i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Všichni, kteří mají takové nápady, ať zavolají panu hejtmanovi (Pardubického kraje - pozn. red.) Netolickému a on se s nimi podělí o zkušenost, kdy snad řekl jen obec, a tam vypuklo peklo. A všichni hledali toho, kdo je ten nakažený,“ líčil ve čtvrtek.

O den později na otázku Novinek, zdali se změnil postup při zveřejňování informací o počtu nakažených, odpověděl, že on o tom nerozhoduje a že zveřejnění těchto informací je v gesci hygieniků.

Dvacítka lidí v Uherském Hradišti popíjela na zahrádce. Je otevřeno, hlásal nápis

Koronavirus

Šéfka zlínských hygieniků Eva Sedláčková nevidí ve zveřejňování detailnějších dat problém.

„Dostáváme žádosti podle zákona o poskytování informací. A tyto údaje musíme poskytnout. Nejde o utajované informace, nezmiňujeme jména, ani zda jde o muže nebo ženu, žádný ročník narození. Ani, zda má člověk cestovatelskou anamnézu nebo komunitní sekundární přenos. Jde jen o název obce a počet případů v ní zjištěných,“ uvedla.

Jednotlivým starostům po domluvě s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) prý posílají hygienici další podrobnější informace.

Dalším důvodem, proč se objevily na webu zlínských hygieniků počty zjištěných nakažených podle jednotlivých obcí, byly podle Sedláčkové i vylhané zprávy ze sociálních sítí.

„Informovanost považujeme za důležitou. Navíc se mnohdy objevují lživé informace, že se v té které obci objevuje koronavirus a že plánujeme její zavření. Lidé si někdy vymýšlejí,“ řekl Sedláčková Právu.

Tlak na bližší informovanost byl podle ní velký. „Veřejnost by měla být informována, jestli je nebo není v její obci pozitivní případ COVID-19,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám