Hlavní obsah

Ženy se po 70 letech potkaly ve stejném nemocničním pokoji

Neuvěřitelné shledání po 70 letech popsal v úterním vydání rakouský deník Kronen Zeitung. Dvě obyvatelky Tyrolska, nyní v seniorském věku, se potkaly na stejném pokoji, jako když v této nemocnici ležely v roce 1950 ve věku školaček s podezřením na dětskou obrnu. Tentokrát se ale obě nakazily obávaným koronavirem Sars-CoV-2.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Zcela vylidněné centrum Vídně. Na snímku je Hofburg.

Článek

Poválečné období provázela kromě mnoha jiných těžkostí také obava z virového infekčního onemocnění dětskou obrnou (poliomyelitis). Rakousko tato nákaza zasáhla koncem 40. let, kdy onemocnělo přes 4000 lidí, zejména dětí.

V roce 1950 tuto nemoc dostaly také dvě dívky - osmiletá Brunhilde z městečka Absam a desetiletá Ilse z města Hall. Nákaza se projevuje horečkami, bolestí hlavy, průjmy, strnulostí krku a bolestmi v horních a dolních končetinách.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Vracela jsem se ze školy a bylo mi špatně. Zvracela jsem a měla vysokou horečku,“ popisuje dnes 78letá Brunhilde Heelová. A podobné příznaky měla i starší Ilse. Matky na nic nečekaly a s oběma dívkami vyrazily za lékaři. Jejich verdikt byl jasný, dívky se nakazily dětskou obrnou a obě skončily v nemocnici v Innsbrucku. Z onemocnění se obě zcela vyléčily. Poté se jejich cesty rozešly a nevěděly o sobě do současnosti.

Rakouská vláda ohlásila plán: Obchody otevřít po Velikonocích, restaurace v květnu

Koronavirus

Po sedmi desítkách let se obě dámy sešly a opět v nemocnici v Innsbrucku, když se nakazily obávaným novým typem koronaviru Sars-CoV-2. „Je to neuvěřitelné, že mě Brunhilde po 70 letech poznala a že obě, infikované koronavirem, jsme se sešly na stejném pokoji,“ prohlásila 80letá Ilse Fischlerová.

Obě nákazu překonaly a byly už z nemocnice propuštěny. „I když máte nějaké zdravotní problémy a patříte do rizikové skupiny, není to konec světa. Nákazu můžete přestát a uzdravit se,“ dodala Ilse.

Reklama

Výběr článků

Načítám