Hlavní obsah

Zdravotníci na Zlínsku dostali od státu respirátory. Nestačí ani na čtvrt dne

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát Zlínskému kraji v noci na sobotu daroval pouhých dvacet krabic respirátorů nejvyšší kvality, které mohou lékaři a zdravotní sestry používat až osm hodin. Celkem jde o 2800 kusů. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) přitom před pár dny hovořil o celém kontejneru ochranných pomůcek, která má vláda na východ Moravy věnovat lékařům.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor za KDU-ČSL a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Článek

Počet 2800 respirátorů není dostatečný a Zlínský kraj už očekává další zásilku, která má od státu dorazit v příštím týdnu.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

„Ve Zlínském kraji denně potřebují zdravotníci nemocnic plus pracovníci sociálních služeb, kteří se starají o občany připoutané na lůžka, podle údajů ministerstva zdravotnictví 15 500 kusů těchto ochranných pomůcek. Množství respirátorů věnované nyní státem kraji je tak překvapivě nízké,“ sdělil Právu člověk obeznámený se stavem a počty ochranných pomůcek ve zdravotnických zařízeních Zlínského kraje, jehož jméno redakce zná.

Jen mezi lékaře záchranky

Původně Čunek ve čtvrtek večer hovořil o rozdělení darovaných respirátorů nejen mezi nemocnice a sociální zařízení v kraji, ale také mezi praktické lékaře, stomatology a další zdravotnické odborníky. Vzhledem k překvapivě nízkému počtu darovaných respirátorů je kraj nakonec rozdělí pouze mezi nemocnice v kraji a mezi lékaře záchranky.

„Nepřišly žádné respirátory pro sociální služby a lékaře v terénu, praktiky či stomatology. Není to z mého rozhodnutí, ale z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které doprovodilo zásilku podmínkou, že je to jen pro nemocnice. Budeme doufat, že příští zásilka už bude i s respirátory pro ostatní zdravotnická zařízení,“ řekl ČTK Čunek.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Podle hejtmana je problém, že kraj nyní nemá od státu respirátory ani pro zdravotníky v terénu. „Myslím, že to je špatné,“ sdělil Čunek.

Nemocnice nyní mají zásoby respirátorů na 14 dnů až na jeden měsíc. Větší problém podle něj mají již sociální služby v regionu. Už nyní se potýkají s nedostatkem kvalitních respirátorů, některým zařízením již docházejí i roušky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Ve Zlínském kraji nyní začínají zoufale chybět odběrové sety, které obsahují lahvičky a stěrové špejle. „To všechno jsou věci, které musíme dořešit s vládou, abychom je dostávali,“ doplnil hejtman.

Podle něj je zatím v kraji dostatečná kapacita sanitek, které vyjíždějí k podezřelým na výskyt koronaviru dělat domácí odběry. Podle hejtmana by pomohlo, kdyby testy mohla dělat i laboratoř ve zlínské krajské nemocnici a vzorky se nemusely nikam vozit, dosud se testují v Ostravě.

Reklama

Související články

Výrobci zvedli ceny roušek i 50krát

Ústav pro péči o matku a dítě v Praze si chtěl doplnit zásobu jednorázových roušek, obrátil se proto na jejich výrobce. Místo padesáti haléřů za kus měl ale...

Výběr článků

Načítám