Hlavní obsah

Zakazujete, ale roušky nezajistíte. Uberte z image spasitele, tepe vládu opozice

Novinky, zpe

Chybí roušky, chybí respirátory, stát selhává, pustila se do vlády opozice. Ta se doposud držela stranou a vedení země v boji proti nákaze koronavirem spíš podporovala, teď ale poukazuje na neschopnost kabinetu obstarat ochranné pomůcky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Žena s rouškou na ochranu proti novému typu koronaviru prochází Karlovou ulicí v Praze.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval lidi, aby si na veřejnosti zakryli ústa a nos čímkoli, třeba rouškou či šátkem. Respirátorů a roušek je ale nedostatek.

„Zvládneme to. Někdo si roušku ušije, někdo popadne šálu či šátek. Přesně takhle to bylo za komunistů: Stát umí zakazovat a nařizovat, ale zajistit neumí nic, lidé si musí pomoct sami. Zvládneme to, ale na tu neschopnost zapomenout nesmíme,“ napsal na sociální síť šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda lidovců Marian Jurečka poukázal na to, že členové vlády nenosí na tiskových konferencích roušky, jako je tomu například na Slovensku.

Čaputová a představitelé rodící se vládní koalice jednali v rouškách

Evropa

„Normálně by si vláda vzala roušky, aby ukázala příklad, protože to je safra potřeba, ale protože je na rozdíl třeba od Slováků nemá pro lidi zajištěné, tak žádné roušky nenosí, a tak lidi, co je i mají doma, také nenosí,“ uvedl Jurečka.

„Zákaz vycházení místo roušek. Je to rozhodnutí radikální, ale je třeba je dodržovat. Osobně bych byl ale raději, kdyby platila povinnost nosit roušky. Jenže ty tady nejsou,” podotkl lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

Zoufalí lékaři shánějí roušky i dezinfekci na internetu, žádají lidi o pomoc

Koronavirus

Podle šéfa ODS Petra Fialy funkčnost českého zdravotnictví v kritické situaci ohrozil svým „laxním přístupem” ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Toto není ze strany vlády profesionální krizové řízení, které je teď nutné,“ uvedl.

„Pane premiére, podle vašich slov jste pořád online, zároveň říkáte, že ochranných pomůcek je dost. Není. Respirátory chybí a roušek je taky málo, někde jen dvě na směnu. Prosím ubrat z image spasitele a přidat v řešení ochrany zdravotnických pracovníků a našich občanů,“ apelovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na pondělní podvečer svolala schůzku lídrů opozice.

Roušky a respirátory budou příští týden, slibuje vláda. Pomůže i PPF

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Vojtěch v sobotu Radiožurnálu řekl, že Česku chybí stovky tisíc až milion respirátorů. Vláda je chce dovézt.

K výzvě nosit roušky se přidal i šéf opozičních Pirátů Ivan Bartoš. Fotografii s rouškou dal na Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám