Hlavní obsah

O úvěry se státní zárukou byl enormní zájem. Do programu jdou další miliardy

Aktualizováno

První kolo žádostí o bezúročné úvěry se státní zárukou v programu Covid II bylo ve čtvrtek po třech hodinách přerušeno, žádosti přesáhly vyčleněných 1,5 miliardy korun. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) následně informoval o navýšení peněz v programu na pět miliard a obnovení příjmu žádostí. Ty bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vyhodnocovat v následujících deseti pracovních dnech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O úvěry v rámci Covid II mohou žádat živnostníci, tedy OSVČ, ale i malé a střední podniky. Za úvěr ve výši od 10 tisíc do 15 milionů korun se zaručí až do výše 80 procent ČMZRB. Poskytovat úvěry budou komerční banky, mezi prvními se do projektu zapojila například Česká spořitelna.

Z úvěru je možné financovat například náklady na mzdy, energie nebo nájemné, nákup materiálu, zásob, úhradu faktur i předfinancování pohledávek.

Do prvního kola bylo nejdříve vyčleněno 1,5 miliardy korun. O půjčku požádalo více než 700 živnostníků a malých a středních podnikatelů a po třech hodinách byl konec, když podle informací ČMZRB hodnota předložených úvěrů danou sumu přesáhla.

„Obratem jsem rozhodl o navýšení na pět miliad, odpoledne jsme opět rozjeli příjem žádostí a posilujeme počet pracovníků ČMZRB,” uvedl odpoledne Havlíček na Twitteru.

Pražští podnikatelé si zatím na peníze z Covid II nesáhnou

Stalo se

Program je financován z operačního programu Evropské unie podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. To je také důvod, proč se nyní o podporu nemohli hlásit podnikatelé z Prahy. I když opatření kvůli koronaviru tvrdě postihla mnoho firem v metropoli, Praha je obecně považována za bohatý region, který nemůže být podpořen z těchto peněz.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by se Pražané mohli o pomoc hlásit až v další vlně programu, kdy by mělo jít o peníze z jiných zdrojů. Mohli by se dočkat zhruba v polovině dubna. Druhé kolo programu začne 20. dubna.

Další informace najdou zájemci zde na webu záruční banky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Program navazuje na program bezúročných úvěrů COVID I, tam příjem žádostí ukončili už 20. března.

„Očekáváme, že se podpora v podobě zvýhodněných úvěrů díky nastavení programu COVID II dostane k  podnikatelům a OSVČ ještě rychleji, než tomu je u COVID I. Právě v tom mají pomoct komerční banky, které klienty z řad živnostníků a malých a středních podniků velmi dobře znají,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

Reklama

Výběr článků

Načítám