Hlavní obsah

Unikátní záběry z dronu: Koronavirus proměnil Paříž v město duchů

Paříž

Paříž – jedno z nejživějších a také nejnavštěvovanějších míst světa – se změnila v město duchů. Jindy rušné ulice jsou vylidněné, v ulicích nejezdí skoro žádná auta. Pusto a prázdno dokládají i snímky z dronu, které zveřejnila francouzská policie. Za radikální proměnou jsou přísná opatření proti šíření koronaviru SARS-CoV-2, která zavedla francouzská vláda, píše server ouest-france.fr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus proměnil Paříž v město duchůVideo: Reuters

 
Článek

Asi nejpůsobivější jsou záběry od kruhového objezdu u Vítězného oblouku na Place de l'Etoile. Obvykle místo zcela přeplněné auty, které je během dopravních špiček ucpané, zeje prázdnotou. Auta by se dala spočítat na prstech jedné ruky.

Bulvár Champs-Élysées, dvoukilometrová dopravní tepna Paříže, která běžně patří k nejrušnějším třídám ve městě, je pustá. Bez aut i chodců. Luxusní obchody, restaurace a kavárny, které ji lemují po obou stranách, jsou zavřené.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Bulvár ústí na Place de la Concorde (náměstí Svornosti), které je s rozlohou 84 tisíc metrů čtverečních největším náměstím Paříže. Běžně je plné lidí, aut a autobusů s turisty. V těchto dnech je však liduprázdné.

Metropole nad Seinou tak zřejmě bude vypadat nejméně do 15. dubna. Do této doby budou platit přísná opatření, která vyhlásila vláda premiéra Édouarda Philippa v boji proti šíření nákazy novým typem koronaviru.

Francie evakuovala nakažené koronavirem zvláštním rychlovlakem TGV

Koronavirus

V zemi jsou uzavřeny všechny školy, univerzity, veřejné parky, restaurace a obchody. Otevřené jsou pouze lékárny a obchody s jídlem. Byly zrušeny všechny veřejné akce. Jsou odvolána veškerá veřejná shromáždění. Lidé mohou vycházet ze svých domovů pouze na nákup či do zaměstnání, pokud nemohou pracovat z domova. Jednou denně na jednu hodinu mohou být venku, ale musejí se zdržovat nejvýš kilometr od svého bydliště. Nesmí se také s nikým sdružovat.

Francie eviduje přes 40 tisíc nakažených a 2606 obětí. Z nákazy koronavirem se uzdravilo 7202 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám