Hlavní obsah

Za popíjení na předzahrádce budou pokuty 10 000 korun. Hned na místě

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu oznámil, že předloží do Sněmovny návrh zákona řešící pravomoci Policie ČR a obecních policií, aby bylo možné trestat přestupky proti karanténě a dalším opatřením pokutou.

Foto: ČTK

Živě: TK po jednání Ústředního krizového štábu.

Článek

Pokud nyní policie zjistí, že někdo nerespektuje nařízení, řeší se celá záležitost v rámci správního řízení, což je podle ministra zdlouhavé.

„Navrhujeme, aby po schválení tohoto zákona mohla policie tyto delikty řešit blokovou pokutou na místě, a to do výše 10 000 korun,“ uvedl ministr. „Velmi to zefektivní vymáhání těch vládních nařízení,“ dodal.

Testování v Česku: Sady kupujeme v zahraničí, čeští výrobci se ale také hlásí

Koronavirus

„Pokud bude někdo přistižen na předzahrádce, jak ve skupině popíjí pivo, tak policie jim tam rozdá desetitisícové pokuty a je po problému,“ přiblížil ministr.

Nyní jsou podle Hamáčka v rámci správního řízení sice „drakonické sankce“, které jsou však velmi obtížně vymahatelné.

„Je to velmi silný nástroj, který tady chyběl,“ uvedl Hamáček. „Je to pro situace, kde je to evidentní, že lidé porušují nařízení, a zároveň je evidentní, že může dojít k rozšíření infekce,“ zdůraznil ministr, že rozhodně nejde o to, trestat „osamělé cyklisty v lese“.

Za nenošení roušky dostali lidé v Děčíně a Boleslavi pokuty 10 000 korun

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám