Hlavní obsah

Z mapy počtu nakažených v ČR ční dva regiony. Příčiny jsou odlišné

Právo, Jiří Šolc, Karel Otcovský

Z mapy českých okresů, která ukazuje, kolik nakažených je v jednotlivých českých regionech, ční několik „ostrůvků“. Nemocných je v nich mnohem víc než v okolních okresech. Jde o Domažlicko a Litoměřicko. Zatímco na Litoměřicku čísla prudce zvedají nakažení v jednom z domovů pro seniory, na Domažlicku se vysoká čísla dávají částečně do souvislosti s pendlery.

Článek

Na Domažlicku je nakažených 259 na cca 61 tisíc obyvatel. Vedlejší okresy mají nakažených výrazně méně, Klatovsko 59 a Tachovsko jen 39. Přitom jde také o hraniční okresy.

Podle starosty Domažlic Zdeňka Nováka (SPMD) není vyšší počet nakažených výhradně vina pendlerů, kteří jezdí za prací do sousedního Německa.

ON-LINE: Počet mrtvých na covid-19 ve Francii šplhá k 16 tisícům

Koronavirus

„Teď už víme, že se vina nedá svalit jen na pendlery, byť k tomu velkému číslu částečně přispěli,“ řekl Novák.

V okolních okresech se netestuje

Jeho slova Právu potvrdil také ředitel krajské hygienické stanice Michal Bartoš. „Každý si musí sáhnout do svědomí. Z dostupných dat je totiž nyní jasné, že jde spíše už o komunitní přenos než o přenos od pendlerů-zdravotníků jezdících do Německa,“ řekl Bartoš, který opakovaně bojoval za to, aby bylo takovéto cestování zdravotníkům zakázáno, leč marně.

Roli ale také může hrát testování. Podle starosty Nováka se na Domažlicku podstatně více testuje. „V domažlické nemocnici již nějakou dobu funguje odběrové místo, v klatovské vznikne až ve středu a na Tachovsku v podstatě žádná nemocnice není,“ řekl starosta.

Čísla na Litoměřicku zvedá domov seniorů

Na Litoměřicku v Ústeckém kraji čísla výrazně ovlivňuje situace v domově pro seniory U Trati v Litoměřicích. Testy potvrdily covid-19 u 11 zaměstnanců a 52 klientů, dva z nich nemoci podlehli. Domov je už dva týdny v karanténě, o 70 klientů se stará 16 pracovníků.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Areál litoměřického zařízení pro seniory Domova U Trati střeží strážníci.

Na Litoměřicku je celkem nakaženo 179 lidí, přitom v sousedním Českolipsku je to 5, na Lounsku 13.

Další možnou příčinou velkého počtu nakažených v okrese je podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenky Šimůnkové dojíždění některých lidí do zaměstnání do Prahy. „Zatím to však nemáme potvrzené, jde spíše o naši domněnku,“ řekla Právu Šimůnková.

Ovšem v sousedních okresech, které jsou Praze blíže, například na Mělnicku nebo Kladensku, je nakažených méně. Na Mělnicku, které je počtem obyvatel srovnatelné s Litoměřickem – žije tam cca 110 000 lidí –, je to 60 potvrzených případů nákazy. Na Kladensku pak 86, tam je ale počet obyvatel vyšší – 162 000.

Olomoucko a Praha

Velké počty nakažených mají také na Olomoucku, tam číslo dosáhlo 461. Nakažení jsou především z okolí Uničova, kde se nákaza v minulých týdnech rozšířila a několik obcí bylo dokonce v karanténě.

Procházka v přírodě? Zakázáno, vysvětluje policie lidem v uzavřených oblastech na Olomoucku

Koronavirus

Největší počet případů je registrován v Praze, tam je v úterý ráno evidováno 1432 nemocných.

Reklama

Výběr článků

Načítám