Hlavní obsah

Z číšníka řidičem. Koronavirus výrazně mění trh práce

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádná opatření v boji proti šíření koronaviru a nemoci COVID-19 mají výrazný dopad i na trh práce. Současná situace uvrhla už stovky tisíc lidí do karantény, zavírají se provozovny, ruší se výroba. V některých oborech se ale naopak nabírá.

Foto: Styx

Výroba roušek ve firmě Styx

Článek

Opatření, která mají zabránit masivnímu šíření nákazy, se mnohých profesí týkají takřka existenčně. Dopady jsou viditelné zejména v sektoru gastronomických služeb. Restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard, mnohé z nich propustily většinu personálu, zejména číšníky, ale ani kuchaři a další zaměstnanci na tom nejsou o mnoho lépe.

Některé restaurace se snaží situaci zvládnout díky prodeji z okének, velká řada hospod či bister ale zavřela úplně. Důsledky uzavření restaurací pak dopadají i na jejich dodavatele, například malé pivovary.

Jak být efektivní při práci z domova

Zdraví

„V nelehké situaci jsou i lidé, kteří pracovali v hotelech a ubytovacích zařízeních, službách spojených s turistickým ruchem nebo v kultuře. V návaznosti na téměř totální utlumení dálkové dopravy se ocitají v problémech i zaměstnanci společností zaměřených na dopravu osob – leteckých, autobusových i železničních přepravců,” uvedl Michal Novák z pracovního portálů Profesia.cz.

Drobní živnostníci v ohrožení

Podle odhadů ekonomického portálu Roklen24 vypadne příjem v současné době 412 tisícům pracujících, přičemž zejména v oblasti maloobchodu, restaurací a služeb jsou velkou měrou zastoupení drobní živnostníci.

Nucené uzavření provozoven nebude mít dopad jen na majitele drobných bister, cukráren, prodejen, kadeřnictví, ale také například na fitness trenéry, finanční poradce, fyzioterapeuty, školitele, lektory, umělce vydělávající na hromadných akcích, jako jsou kongresy či veletrhy, a řadu dalších profesí, kdy lidé nemohou poskytovat služby.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Většina drobných živnostníků přitom zpravidla nevytváří takové zisky, které by jim umožnily dlouhodobější přerušení činnosti. Pokud nemají dostatečné úspory, dostávají se do velkých finančních problémů.

Nad svou situací naříkají nyní kupříkladu mnohé matky samoživitelky, které pracovaly třeba ve službách jako kadeřnice či prodavačky na dohodu.

Výhoda pro e-shopy

Uzavření obchodů dopadlo na velkou část prodejců. V úplně jiné situaci jsou nicméně prodejci potravin, drogerie a lékárny, tam naopak potřebují personální posily, aby nápor zvládli.

Sasové chtějí udržet české zdravotníky, nabízejí tisícovku denně

Koronavirus

Aktuální situace také zřejmě dál posílí trend digitalizace prodeje. Ti, kteří se dosud zaměřili pouze na klasický prodej v kamenných obchodech, každým dnem načítají ztráty, naopak e-shopy nabírají nové pracovníky, aby byly schopné uspokojit zájem nakupujících.

Příkladem jsou nejen tuzemské e-shopy s potravinami, ale třeba i největší internetový obchod světa Amazon, který globálně nabírá 100 tisíc lidí.

Amazon nabírá po celém světě 100 tisíc zaměstnanců

Ekonomika

Prodejci, kteří kombinují oba způsoby prodeje, mají možnost ztráty z kamenných prodejen kompenzovat na internetu.

Firmy hledají pro své lidi jiné uplatnění

Některé společnosti se snaží své pracovníky udržet a nabídnout jim uplatnění jinde. Například restaurace využívají číšníky a barmany v rozvážkových službách, prodavači z kamenných prodejen vypomáhají při vyskladnění a distribuci v e-shopech.

U české textilní značky Styx, která se specializuje na výrobu spodního prádla, změnili aktuálně část své výroby a zaměřují se na šití roušek.

Svět zamířil do hospodářské recese

Ekonomika

„Chceme využít naše personální možnosti k pomoci v řešení současné situace a přeskupujeme výrobní kapacity tak, že část našich švadlen bude šít místo trenek a dalšího spodního prádla právě roušky. A to ve třech variantách, pánské, dámské a dětské. Ušité roušky jsme nejdříve rozdali našim zaměstnancům a jejich rodinám, další pak přidáváme jako dárky ke každé objednávce našich zákazníků,“ řekl Adam Rožánek ze společnosti Styx.

Někde nabírají

Vedle internetových obchodů nyní personální posily hledají zejména logistické firmy a přepravci, a samozřejmě řetězce, které prodávají potraviny, dále drogerie a lékárny.

Nábor neutichá ani ve stavebnictví, kde komplikuje situaci omezení volného pohybu zahraničních pracovníků. Mnoho dělníků například z Ukrajiny a Slovenska odjelo domů za rodinami.

„Další zaměstnance by přivítaly i záchranné a policejní složky, zdravotnická zařízení a hygienická služba, zde je ale předpokladem příslušné vzdělání nebo zkušenost v oboru,” dodal Michal Novák z Profesia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám