Hlavní obsah

WTO čeká letos kvůli koronaviru propad obchodu až o třetinu

Novinky, bož

Světový obchod se zbožím letos kvůli pandemii nemoci covid-19 klesne o 13 až 32 procent. Pesimistické scénáře počítají s mnohem prudším poklesem, než k jakému došlo v době globální finanční krize v letech 2008 a 2009. V pravidelné prognóze to ve středu uvedla Světová obchodní organizace (WTO).

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Kontejner China Ocean Shipping Company (COSCO) v Chile. Ilustrační snímek

Článek

Široké rozpětí odhadu přesahující 20 procentních bodů WTO v tiskovém prohlášení vysvětluje bezprecedentní povahou zdravotní krize a nejistotou ohledně jejích ekonomických dopadů.

WTO předpokládá, že po letošní krizi bude následovat oživení obchodu. Jeho rozsah je však vzhledem k situaci rovněž nejistý.

„Tato krize představuje v první řadě zdravotní krizi, která donutila vlády k přijetí bezprecedentních opatření k ochraně lidských životů,“ uvedl generální ředitel WTO Roberto Azevêdo.

„Nevyhnutelný pokles obchodu a hospodářského výkonu bude mít bolestivé následky pro domácnosti i firmy, nemluvě o lidském utrpení způsobeném samotnou nemocí,“ dodal Azevêdo.

Koronavirus stáhne Německo do těžké recese, čekají ekonomové

Koronavirus

Oživení je možné

„Ta čísla jsou nepěkná – nedá se tomu vyhnout. Nicméně rapidní a energické oživení je možné,“ řekl dále šéf WTO s tím, že další rozhodnutí, která teď vlády přijmou, budou mít silný vliv na podobu a sílu budoucího oživení. Právě obchod a otevřený trh bude hrát v tomto oživení klíčovou roli, uzavřel Azevêdo.

Podle odhadu ministerstva financí česká ekonomika klesne letos o 5,6 procenta, podle UniCredit to může být až 11 procent. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa letos podle tamních ekonomických institutů klesne o 4,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám