Hlavní obsah

Vyrobíme další desetitisíce litrů dezinfekce, hlásí ČVUT

– Praha

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze má slíbeny suroviny na 70 000 litrů dezinfekce. Připravují ji vědci v chemických laboratořích Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Dezinfekční gel využívá sama škola, pražské instituce, záchranáři či FN Motol. Uvedla to vedoucí Odboru PR a marketingu ČVUT Andrea Vondráková s tím, že laboratoře fakulty se tak proměnily v manufakturu.

Foto: FJFI ČVUT

Ilustrační snímek z přípravy dezinfekce v laboratoři

Článek

Vědci s výrobou začali 11. března, v prvních dvou týdnech připravili 20 tisíc litrů gelu Anti-COVID, který lze proti koronaviru použít na ruce i dezinfekci ploch.

„Máme slíbené dodávky surovin na dalších zhruba 70 tisíc litrů,” konstatoval Václav Čuba z katedry jaderné chemie FJFI ČVUT.

Došlé balíčky před otevřením dezinfikujte, platí to i pro obaly z restaurace, radí lékař

Koronavirus

Denní výrobní kapacita: 3500 až 3800 litrů dezinfekce

Podle mluvčího FJFI Jana Kadeřábka například minulý týden dorazila od celníků zásilka etylalkoholu ze skladů zabaveného lihu, zapojeni jsou i další dodavatelé. „Denní výrobní kapacita je 3500 až 3800 litrů dezinfekce,” doplnil. Největší z tanků pojme 200 litrů tekutiny.

Zlínská univerzita si kvůli koronaviru vyrábí vlastní dezinfekční gely. Chce je darovat i prodávat

Koronavirus

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Koronavirus

„Trošku nepraktické je, že vhodné laboratoře máme ve čtvrtém patře, takže musíme nejprve všechny suroviny dopravit výtahem nahoru a pak zase plné barely putují zpátky,” podotkl k přípravě Martin Vlk z katedry jaderné chemie. Dodal, že přestože je samotná výroba dezinfekce fyzicky náročná, „vládne dobrá atmosféra”.

ČVUT dodává dezinfekci pražskému integrovanému záchrannému systému, Fakultní nemocnici v Motole, institucím několika městských částí, ale i Horské službě ČR či některým sociálním službám v hlavním městě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Dezinfekce není všelék, výrazně ale pomáhá

V době pandemie koronaviru doporučují odborníci častější úklid prostor, kde se pohybuje větší množství lidí. Naopak větrání budov podle nich zvyšuje šanci...

Výběr článků

Načítám