Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Prohlédněte si největší medúzárium v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Teprve v listopadu loňského roku se na střeše pražského obchodního centra Arkády Pankrác otevřelo největší medúzárium v Evropě. Kvůli opatření vlády je ale stejně jako jiná zařízení veřejnosti uzavřeno. Díky unikátnímu projektu Novinek Výlety z karantény máte nyní možnost prohlédnout si fascinující živočichy z pohodlí vašich obýváků.

MedúzáriumVideo: Novinky

 
Článek

Ve světě tomuto unikátu konkurují jen medúzária v Kanadě a Japonsku.

Běžně zde najdete v 38 akváriích deset tisíc medúz patřících k několika desítkám žahavých, neškodných či smrtelných druhů.

Rozmnožování

„Momentálně jich tu tolik není, mnoho se jich odvezlo na množení,“ řekl Novinkám ředitel Světa medúz Vojtěch Pluhař s tím, že si medúzy množí sami svou technikou.

„Máme množící centrum na Praze 4, ale to know-how, jak se to dělá, nikomu neříkáme, na všechno jsme si museli přijít sami,“ usmívá se obchodník a hrdě dodává, že například Jellyfish Comb umí rozmnožit jen on a Japonci.

„Jsou to specifické medúzy, jednotlivě vypadá, jako by světélkovala, ale ona vlastně rozkládá světlo na jednotlivé barvy, je opravdu nádherná,“ svěřil se Pluhař.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Prohlédněte si prostory Anežského kláštera s výstavou Krásné madony

Domácí
Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Planetária a Národního technického muzea. Ve středu, tedy 1. dubna, navštívíme Národní muzeum v Praze. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

V péči o tyto živočichy jsou samostatní v chovu i krmivu. „Převážná většina medúz, které tu máme, jsou z Prahy z našeho chovu. Máme našeho chovatele pana Vedrala, který nám všechny medúzy chová. Po celém světě je asi jedenáct lidí, kteří umějí rozmnožit medúzu, a on je jeden z nich, takže je to velice náročné. Některé druhy se tu krmí i jinými medúzami, jiné artémiemi, což jsou malé sladkovodní krevety. I ty si sami rozmnožujeme,“ dodává.

Největší akvárium

Většina akvárií je kulatých, největší z nich má objem 2000 litrů, a dokonce usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů, ale bohužel kvůli nemožnosti cestovat na své prvenství akvárium teprve čeká.

Tvar akvárií je zcela logický. Medúzy totiž neumějí plavat, i v oceánu se nechávají unášet proudem, proto jim na Arkádách pouštějí umělý vír. Kdyby akvária byla hranatá, tak by se lehce mohlo stát, že se medúza zasekne v rohu.

„Péče o medúzy začíná péčí o vodu. Medúza je extrémně náchylná na jakékoli výkyvy teplot nebo jakoukoli chemii, která by se mohla dostat do vody,“ říká Pluhař.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Cestování časem v Národním zemědělském muzeu

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám