Hlavní obsah

Vyhněte se ibuprofenu, doporučila WHO pacientům s koronavirem

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý doporučila pacientům, kteří se nakazili nemocí Covid-19, aby se při léčbě vyhnuli ibuprofenu. Francouzské ministerstvo zdravotnictví dodalo, že tento medikament účinky koronaviru, který nemoc Covid-19 způsobuje, ještě více zhorší, uvedla AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naši experti to prostudují, ale pokud je pacient nakažen koronavirem a bojuje s horečkou, doporučujeme, aby se vyhnul ibuprofenu a raději používal paracetamol,“ uvedl mluvčí WHO Christian Lindmeier.

Dodal, aby lidé nezapomínali číst příbalové letáky a dbali na přesné dávkování, protože paracetamol ve větším množstvím, než je doporučená dávka, může poškodit játra.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

O neblahých účincích ibuprofenu informoval v souvislosti s případem čtyřleté Amelie Milnerové v úterý server Daily Mail. Vysoká horečka a kašel donutily rodiče dívky, aby jí podali ibuprofen. Stav jejich dcery se ale rapidně zhoršil. Dívka má příznaky nemoci Covid-19, testována ale zatím nebyla.

Neexistuje vědecký důkaz, že by ibuprofen zhoršil zdravotní stav pacientů s koronavirem.
Mluvčí společnosti Reckitt Benckiser

Před užíváním ibuprofenu proti koronaviru varovalo kromě WHO i francouzské a britské ministerstvo zahraničí.

Mluvčí britské společnosti Reckitt Benckiser, která vyrábí například nurofen (obsahující ibuprofen) uvedl, že si firma je vědoma případů, kdy ibuprofen zhoršil zdravotní stav pacientů, nicméně „v současné chvíli neexistuje žádný vědecký důkaz, který by potvrdil, že toto léčivo zhoršuje zdravotní stav pacientů nakažených koronavirem“.

Rodiče dali čtyřleté dceři s příznaky koronaviru ibuprofen, její stav se rapidně zhoršil

Zahraniční

Počet lidí, kteří se nakazili koronavirem, ve středu celosvětově stoupl přes hranici 200 tisíc. Potvrzených úmrtí je zatím 8272. Dalších téměř 83 tisíc lidí se uzdravilo. V Česku je dosud potvrzeno 464 případů, tři lidé se z nemoci Covid-19 zotavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám