Hlavní obsah

Vojtěch: Nastává kritická fáze epidemie

Počet nových případů za pátek, kterých bylo 373, není podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) optimistický. Další vývoj je však podle něj zatím předčasné hodnotit. Ministr to v sobotu uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Podle ministra je momentálně hospitalizováno s těžším průběhem nemoci Covid-19 kolem 250 lidí, přičemž 40 až 50 se nachází ve vážném stavu.

„Nastává kritická fáze epidemie, kdy uvidíme, jak si stojíme,” konstatoval ministr k posledním číslům.

„To číslo určitě není nikterak optimistické, ale musíme vyhodnotit situaci v následujících dnech, jestli to bude stabilní trend nárůstu,” uvedl ministr.

Podle dalšího vývoje se ukáže, zda a jak se budou měnit přijatá opatření. S jejich rozvolňováním je možné počítat nejdříve po Velikonocích. Týkat by se podle ministra mohla stravovacích zařízení či služeb typu kadeřnictví.

Šíření koronaviru může napomáhat znečištěné ovzduší, tuší vědci

Koronavirus

Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik lidí nakazí člověk s koronavirem, se momentálně podle ministra pohybuje kolem 1,6, přičemž dle něj je cílem dostat se na 1,2.

„Chápu, že lidé potřebují na vzduch, ale jakýkoliv kontakt s druhými lidmi je nebezpečný,” apeloval opět ministr na občany, aby nosili roušky a omezili kontakty na minimum.

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Koronavirus

„Nošení roušek bude trvat dlouhou dobu,” zdůraznil ministr a zmínil, že například v Asii se roušky nosí poměrně běžně. Jako vhodný příklad zmínil chřipkové epidemie. Řada lidí si podle ministra navíc na nošení roušky zvykla a bude ji používat standardně.

Prodloužení nouzového stavu, o němž v pátek hovořil premiér Andrej Babiš, je podle ministra na místě.

Nákaza se prozatím potvrdila u 2541 osob. Provedeno bylo 36 374 testů, 11 osob se vyléčilo a devět v souvislosti s onemocněním Covid-19 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám