Hlavní obsah

Vojtěch: Maláčová nemá pravdu, situaci jsme zvládli

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Právo řekl, že distribuci ochranných pomůcek do sociálních zařízení mělo na starosti ministerstvo vnitra. Zařízení si stěžují, že ochranných pomůcek mají nedostatek. Vojtěch řekl, že zařízením posílá 200 000 respirátorů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pro Seznam Zprávy řekla, že ministerstvo zdravotnictví nezvládlo situaci ohledně domů seniorů, ve kterých se šíří nákaza koronavirem.

Nemáte i vy ten pocit?

Určitě ten pocit nemám. Nemám rád přestřelky přes média, místo abychom si zavolali. Situaci jsme zvládli, otázka jen je, co jak kdo měl dělat. My jsme dnes učinili opatření, která platí pro tyto služby, ta opatření byla zveřejněna, předtím jsme zavedli zákaz návštěv.

Vláda nemá kapacity na plošné testování seniorů v ústavech

Koronavirus

Problém je s ochrannými pomůckami, které měly být distribuovány skrze kraje a ministerstvo vnitra. Vnitro těch pomůcek nemá dostatek, dohodli jsme se, že jim pomůžeme. Ještě teď jim posíláme 200 tisíc respirátorů, které mohou promptně rozvézt. Šlo to řešit hned.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Neházíte to teď na ministerstvo vnitra?

Neházím. Takhle jsme se domluvili na začátku, že my řešíme závoz materiálu do velkých státních nemocnic, a zbytek se distribuuje skrz ministerstvo vnitra. Zřejmě byly větší požadavky, proto jim teď vypomůžeme.

Ministryně Maláčová také řekla, že vám napsala několik dopisů, co přesně je ohledně zařízení pro seniory potřeba, a že váš resort zajistil setinu toho, co ministerstvo vnitra. Má pravdu?

Určitě pravdu nemá. Znovu opakuji, že takhle jsme se dohodli na vládě už minulý týden, a model byl takto nastaven: my máme velké státní nemocnice, a sociální zařízení v drtivé většině spadají pod kraje, tedy pod vnitro. Nechápu, co tím paní Maláčová myslí, když rozdělení kompetencí je jasné.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Od začátku se mluví o tom, že je hlavně třeba chránit seniory, že je to nejohroženější skupina. Jak to, že zaměstnanci domů pro seniory nedostali ochranné pomůcky jako první?

Byli jsme první, kdo jim zavezl osmdesát tisíc roušek. Pro ně jsou důležité hlavně klasické roušky, aby nákazu nepřenesli na klienty. Pak probíhalo zásobování skrze kraje. Nějaké prostředky tam byly, asi jich byl nedostatek, ale bylo to mimo náš resort. Nyní to musíme řešit promptně.

Problém naštěstí není celoplošný, ale v některých ústavech byli pacienti bohužel infikováni. Proto jsme zavedli režimová opatření, aby se všude dodržovaly hygienické podmínky a byl tam vyčleněn prostor pro pozitivní pacienty.

Domovy pro seniory nejsou na péči o nakažené připravené, virus se může dál šířit

Koronavirus

Už jsem zaslechl názory, že ta opatření jsou taková, že uhlídat jejich dodržování prakticky nebude možné.

Těch opatření je celá řada, klíčové jsou prostory, kde by mohli být infikovaní klienti izolováni. Personál musí sledovat jejich zdravotní stav, dvakrát denně jim měřit teplotu, pokud bude vyšší, než 37,5 stupňů, případně budou mít respirační potíže, hned musí jít do izolace. Klíčové je i rušení skupinových aktivit, společného stravování, zkrátka aby se co nejméně potkávali. Nemyslím si, že je to něco, co by nebylo možné dodržovat.

Nestane se to, že si rodiny budou odvážet své příbuzné na revers, pokud to bude možné?

Těžko říci, už dnes je drtivá většina infikovaných lidí s lehkým průběhem v domácí karanténě. Důležité je, aby byli izolováni.

Nemůže přestřelka mezi vámi a paní Maláčovou předznamenat hlubší rozkol ve vládě?

Nemyslím si. Diskutovali jsme spolu, jak to nastavit a vymýšlíme řešení problému. Rozpor tam podle mě není, ale samozřejmě mě mrzí, že paní Maláčová vyvolává konflikty přes média. Bylo by lepší, kdybychom si to řekli osobně. Já raději řeším věci napřímo, někdo jiný preferuje vyjádření přes sociální sítě a média. Myslím, že to vyřešíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám