Hlavní obsah

Vnitro popřelo, že dělalo analýzu k nouzovým opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra popírá, že zpracovalo analýzu změny právního základu nouzových opatření, která vyhlásila vláda kvůli epidemii koronaviru. Mluvčí ministerstva to uvedl na dotaz serveru iROZHLAS.cz.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Názor ministerstva vnitra zmínila tento týden ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když vysvětlovala, proč se přechodem z krizového zákona na zdravotní zákon nemění nárok firem na odškodné za ušlý zisk v důsledku vládních opatření.

Část právníků i opozice vládu za změnu právního základu kritizovala. Podle nich se tím kabinet snaží vyvléct z odpovědnosti.

Fígl, jak se vyhnout odškodňování, by mohl být vládě k ničemu, upozorňuje právník

Domácí

Nouzový stav kvůli epidemii koronaviru vyhlásila vláda podle krizového zákona. Později ale za právní základ restriktivních opatření zvolila zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle některých právníků a opozičních politiků tímto krokem vláda podnikatelům ztížila možnost domáhat se náhrady škod v souvislosti s opatřeními státu.

Změnu právního základu hájila ministryně Schillerová s tím, že na případné odškodnění podnikatelů za ušlý zisk nemá vliv. "Já jsem četla výklad právníků z ministerstva vnitra. A výklad, jestli je to podle krizového zákona nebo zdravotního zákona, je úplně stejný, protože ten výklad je takový, že přímá, jasná náhrada škody je v případě, že zabíráte někomu majetek nebo mu přikazujete nějakou činnost," řekla ve středu Schillerová České televizi. Analýzu ministerstva vnitra zmínil i ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v Radiožurnálu.

Vietnamská komunita ze Zlínska ušila tisíce roušek pro nemocnice i domovy seniorů

Koronavirus

Vnitro však existenci analýzy popírá. "Ministerstvo vnitra nikdy nezpracovalo analýzu na téma, proč by vláda měla opustit přijímání krizových opatření podle krizového zákona a nahradit je přijímáním mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví," řekl serveru iRozhlas.cz mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Schillerová v reakci na to uvedla, že hovořila pouze o právním výkladu ministerstva vnitra, kdy se lidem hradí běžná škoda, nikoliv ušlý zisk. V tomto smyslu se vyjádřilo i ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám