Hlavní obsah

Virus se oklepal, obává se Čína

Právo, ČTK, BBC, znk, jam

Čína zaznamenala za pondělí 78 nově nakažených koronavirem, dvakrát více než o den dříve. V úterý ale bilance opět poklesla na 47 nových případů. I když se v pondělí objevily čtyři případy přenosu v Číně, jeden člověk se infikoval ve městě Wu-chan, odkud se nákaza rozšířila do světa, místní úřady uvolňují přísná karanténní opatření, jež platí od 23. ledna.

Foto: Aly Song, Reuters

Žena s ochrannou maskou v Šanghaji

Článek

Pevninská Čína, do níž se nepočítá Hongkong a Macao, byla původně ohniskem epidemie, jež nyní postihla v podstatě celý svět. Počet nových případů tam však po zavedení striktních ochranných opatření znatelně klesal. Wu-chan v pondělí zaznamenal svůj první případ nákazy po pěti dnech. Čína od pondělí začala uvolňovat restrikce v provincii Chu-pej, odkud se koronavirus rozšířil do světa.

Wu-chan se otevře za dva týdny

Úřady v Chu-peji mají ve středu částečně zrušit omezení volného pohybu pro místní obyvatele, jež platí již přes dva měsíce. Skončí kontroly na silnicích, řidiči ale budou potřebovat tzv. QR kód, který jim vydá provinční vláda poté, co zdravotní prohlídka dokáže, že jsou zdraví. Úřady v Šanghaji či Šen-čenu už oznámily, že lidé s QR kódem, kteří přijedou z Chu-peje, nebudou muset zůstat 14 dní v karanténě a budou moci hned do práce, napsal list The South China Morning Post. Výjimkou bude město Wu-chan, epicentrum nákazy, kde budou restrikce uvolněny až 8. dubna.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Už v pondělí se ale ve Wu-chanu otevřely továrny automobilek Dongfeng a Toyota. Město v pondělí zaznamenalo svůj první případ onemocnění po pěti dnech. Vládní komise vedená premiérem Li Kche-čchiangem, která má na starosti boj proti šíření koronaviru, v pondělí oznámila, že místní přenos nákazy byl z velké části „zastaven“, přestože existuje riziko „sporadického“ šíření nemoci.

Autonomními vozidly proti koronaviru? Bezobslužný dezinfekční vůz a další čínské vychytávky

AutoMoto

Čína se nyní snaží zabránit tomu, aby virus do země za­vlekli cestující ze zahraničí. Z v úterý oznámené bilance 78 nakažených (dvakrát více než o den dříve) přijelo 74 z nich z ciziny a čtyři lidé se nakazili lokálně.

Země přitom v minulém týdnu zaznamenala několik dní bez nově hlášených případů. Ve středu však počet opět poklesl na 47 nových případů, a to pouze u lidí, kteří přijeli z ciziny. Celkem do středy evidovala Čína 81 218 případů nákazy a 73 650 vyléčených.

Nelžete o nových případech, varoval čínský premiér místní úřady

Koronavirus

Úřady v Pekingu proto v úterý oznámily, že všichni, kteří přilétají do metropole ze zahraničí nebo před příjezdem do města v zahraničí pobývali, budou podrobeni karanténě a podstoupí testy na koronavirus.

ČR vyřadila Čínu ze seznamu rizikových zemí

„Když se podíváme třeba na data z Číny, tak vidíme pořád kumulativně více než osmdesát tisíc případů, přesto jsme Čínu vyřadili ze zemí, které jsou v tuto chvíli rizikové. A to vzhledem k tomu velmi malému dennímu nárůstu na tak obrovskou populaci. Takže toto se mění,“ sdělil v úterý ráno na tiskové konferenci Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví a šéf Ústředního krizového štábu s tím, že důležitější je aktuální situace v dané zemi než počet, který tam byl historicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám