Hlavní obsah

Vezměte si seniory domů, je to správný přístup, radí Prymula rodinám

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste si jistí, že nejste pozitivní a máte doma vhodné zázemí a dost psychických sil, vezměte si své příbuzné z domovů důchodců a léčeben domů. Podle náměstka zdravotnictví Romana Prymuly je to správný přístup.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula

Článek

„Jistě v kolektivním zařízení je vyšší míra rizika, pokud si je příbuzní vezmou domu je to cesta. Na druhu stranu je třeba uvažovat i o tom, jestli tam rodina nemá pozitivitu a má vhodné zázemí. Obecně si ale myslím, že je to přístup správný,“ řekl po jednání vlády Novinkám náměstek zdravotnictví Roman Prymula.

Nepotřebujeme stupidní rady, ale pomůcky a mediky, vzkazují LDN a domovy důchodců vládě

Koronavirus

Právě situace v domovech pro seniory, léčebnách dlouhodobě nemocných a odděleních následné péče začíná být velmi vážná. Někteří hovoří až o časované bombě. V minulé týdnu v několika z nich nákaza propukla a rychle se šíří.

Vláda prodloužila omezení volného pohybu, zavřené zůstanou i restaurace a obchody

Koronavirus

Kolik přesně v těchto zařízeních leží pacientů zatím stále není jasné, premiér Andrej Babiš uvedl, že Česko má 1947 takových zařízení. Upozornil ale na to, že většinu z nich mají jako jejich zřizovatelé na starosti kraje a resort práce a sociálních věcí. Ten mapuje pouze domovy pro seniory a k březnu 2020 v nich eviduje 36 130 lůžek.

Vojtěch: Situace zatím není kritická

„Mrzí mě, že v některých domovech došlo k rozšíření nákazy. Zatím jich je cca osm z téměř dvou tisíc. Myslím, že situace zatím není kritická a pokud budou přijata opatření, tak si myslím, že je možné to zvládnout,” uvedl po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Už 14 dní nás nekoupali, sestry se objevují sporadicky, líčí tristní situaci v pražské LDN seniorka

Koronavirus

Zároveň dodal, že nejhorší je situace v Praze a okolí, kde už vyčlenili zdravotníci 320 míst v Nemocnici Na Bulovce, Na Františku a v Lázních Toušeň.

Nově by podle vlády měl situaci v sociálních službách koordinovat ministr vnitra Jan Hamáček jako nový šéf Ústředního krizového štábu společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou.

Hamáček: Chceme 200 míst na kraj

„Je to ta největší výzva, které čelíme. Je to naprostá priorita. Nezvládneme to ale bez personálu, který tam dnes je. Chci jim poděkovat, aby to vydrželi,” uvedl Hamáček a dodal, že jednání s kraji intenzivně probíhá a zdravotnické pomůcky se rozváží.

Na jedné lodi: zaměstnanci domova pro seniory zůstali bydlet s klienty

Koronavirus

„Rozvezli jsme přes víkend ochranné pomůcky, takže by měly už být na místě. S kraji jsme se také dohodli na tom, že v každém z nich budou připraveny komplety - obleky, rukavice, štíty, respirátory - pro případ, že by se objevil virus, aby byly vydány personálu,” doplnil.

Podle návrhu MPSV, o kterém budou s kraji jednat, by měl každý zajistit cca 200 míst, aby se tam případně mohli nakažení senioři přemístit.

Reklama

Výběr článků

Načítám