Hlavní obsah

Ve Francii se během karantény mohutně vzmáhá domácí násilí

Ve Francii kvůli celostátní karanténě přibyly případy domácího násilí. Podle ministra vnitra Christopha Castanera zhruba o třetinu. V samotném hlavním městě Paříži se pak jedná o 36 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden Francie kvůli šíření koronaviru omezila volný pohyb obyvatel. Lidé opouštějí domovy jen v nejnutnějších případech, jako jsou nákupy potravin nebo léků, cesty do práce či k lékaři.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Odborníci varovali, že opatření vnesou napětí do mnoha partnerských vztahů. Jejich slova se potvrdila. Francie přitom už tak patří v Evropě do popředí v případech domácího násilí. Odhaduje se, že ročně fyzickému či sexuálnímu násilí čelí 219 tisíc žen, ale jen 20 procent z nich to ohlásí.

Ve snaze posílit boj proti domácímu násilí podle ministra Castanera vzniká nový systém, do kterého se zapojí lékárny po celé Francii. Právě v nich mohou oběti požádat o pomoc. „V lékárně, kam se žena vydá bez manžela, který ji bije, na to bude moci upozornit,“ řekl ministr. Lékárníci by měli následně upozornit policisty nebo četníky.

Unikátní záběry z dronu: Koronavirus proměnil Paříž v město duchů

Koronavirus

Podobný systém už dříve zavedli ve Španělsku. Ženy, které chtějí požádat o pomoc, ale do lékárny je doprovodí násilnický partner, mohou použít tajné heslo a požádat o roušku číslo 19. Tajný kód by podle Castanera chtěla zavést i Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám