Hlavní obsah

V Turecku prudce přibylo nakažených, ministerstvo popírá, že zatajuje rozsah epidemie

– Ankara

Turecké ministerstvo v noci na pondělí informovalo, že počet lidí pozitivně otestovaných na koronavirus stoupl o čtvrtinu na 9217. Za den bylo zjištěno 1815 nových případů, přičemž otestováno bylo dalších 9982 osob. Úřad popřel, že by rozsah epidemie tajil, uvedl v pondělí list Hürriyet.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Kontrola na příjezdu do asijské části Istanbulu

Článek

„Tvrzení na sociálních sítích, že zveřejňujeme nepřesná data, jsou naprosto nepodložená,“ uvedl v pondělí ráno na Twitteru ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. „Zveřejňovaná data jsou postavena na datech o diagnóze Covid-19. Jsou to aktuální data v reálném čase. Nemá smysl překrucovat fakta,“ dodal.

Podle ministerstva je v zemi 568 pacientů na jednotkách intenzivní péče. Nemoc si vyžádala už 131 obětí, během neděle zemřelo dalších 23 nakažených. Uzdravilo se zatím 105 nemocných, uvedl úřad.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Zdravotník měří teplotu cestujícím v autobusu při vjezdu na asijskou stranu Istanbulu.

V zemi se zpřísnila opatření. Od neděle až do 17. dubna zastavila společnost Turkish Airlines všechny mezinárodní lety a omezila domácí lety. Pegasus Airlines zastavily všechny domácí lety a menší istanbulské letiště Sabiha Gökcen je uzavřeno.

Lidé musí zůstávat v těch městech, kde se právě nacházejí, opustit je mohou jen se svolením lékaře, v případě smrti v rodině nebo nemají-li tam ubytování.

Počet mrtvých ve Wu-chanu? Úřady rozdávají tisíce uren a spekulace sílí

Koronavirus

Objem veřejné dopravy v zemi poklesl podle ministra vnitra Süleymana Soylua o více než 90 procent. Na hranicích každé provincie jsou vybudována kontrolní stanoviště. Ve třech největších městech je omezen i provoz taxislužby, pro starší lidi platí částečný zákaz vycházení, zavřené jsou obchody s výjimkou těch s potravinami, restaurace, bary a parky.

Reklama

Výběr článků

Načítám